Един от хранителните продукти, които могат да натоварят организма и да задълбочат проблема с възпалителни процеси, е олиото. Неслучайно зехтинът се препоръчва като по-здравословна мазнина. Но има олио, което е по-малко вредно, и олио, което е по-вредно, пише puls.bg.
Кои видове олио е добре да избягваме?
Царевично олио - то е изключително богато на полиненаситени мастни киселини. Евтино олио е и има "висока точка на горене", което и го прави предпочитано за пържене. Съдържа 57% омега-6 и едва 29% омега-3 мастни киселини, като останалите проценти се падат на омега-9 и наситените мазнини. Именно това съотношение на мазнините в него го прави нездравословно, балансът на полезни/вредни мазнини е силно нарушен към тези с неблагоприятни за здравето последици.
Соево олио - като други растителни масла, соевото олио е силно рафинирано. Това означава, че за получаването му се преминава през технологичен процес, в който участват множество съединения. Този процес на получаване на олиото, от извличането му до крайния продукт, го прави податлив на окисляване. Когато един продукт е богат на окислени съединения, той натоварва организма ни с още повече възпалителни агенти. Обобщено, рафинираните мазнини повишават риска от сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, метаболитен синдром.
Слънчогледово олио - най-употребяваното в страната ни олио всъщност изобилства с омега-6 мастни киселини. Според изследване от 2017 г. публикувано в сп. Healthcare тези мастни киселини могат да предразположат развитието на сърдечни и ракови процеси при налични възпаления в организма. Освен това, според друго изследване от 2017 г. представено в the Journal of Hazardous Materials слънчогледовото олио отделя по-високи нива на алдехид при топлинна обработка в сравнение с други растителни масла за готвене. Алдехидите са токсични вещества, които са опасни за здравето по много начини, показва изследване от 2017 в Chemical Research in Toxicology.
Кокосово олио - може да повиши нивата на лошия LDL холестерол, което вреди на сърдечното здраве. То е богато на средноверижни мастни киселини, които по-трудно се превръщат в липиди в организма, според проучване поместено в сп. Circulation през януари 2020 г.
Палмово олио/масло - то съдържа почти равно количество наситени и ненаситени мазнини. Извличането на тази мазнина обаче се обвинява за унищожаването на тропическите гори, което е свързано с глобалното затопляне на планетата, вредящо на много начини на нашето здраве.
Повече по темата четете в puls.bg

Невидимият враг на Луната – хиляди удари всяка година
Пуешко с ориз, черен боб и авокадо
Наркотици, опаковани като чай, заливат бреговете на Южна Корея
Ранно лягане за здраво тяло и ум - посочиха най-подходящия час
Магнитната буря на Земята продължава почти две денонощия
Mars Express снима последствията от ледниковия период на Марс
Учени от САЩ назоваха датата, на която астероид може да се сблъска с Луна
В Шотландия откриха гъба на 407 млн. години
Спортът по телевизията днес, 14 ноември
Мачовете по телевизията днес,14 ноември
Чудо! Верстапен призна, че е направил грешка
Барса най-накра обяви новия си треньор
Дневен хороскоп за 14 ноември, петък
Маникюри за зодия Стрелец – винаги различни и красиви (+Снимки)
5 храни, които да избягвате при гастрит
Диетична рецепта: Пуешко с ориз
Как се определя IQ-то и колко е важно то всъщност?
Тайната на дълголетието се крие в навиците ни
Лекари от три болници спасиха 32-годишна жена с тежка бременност при диабет и бъбречна недостатъчност
Имунологична несъвместимост между партньорите – мит или реална пречка за зачатието?
Щатските индекси записаха най-лошия си ден от над един месец
Невидимият враг на Луната – хиляди удари всяка година
AI срещу истината: алгоритмите, които усилват дезинформацията
Audi показа концепция на болида си за F1
Във възторг – Дженифър Анистън за първи път проговори за „изключителния“ си приятел Джим Къртис
4 зодии, които не могат да контролират гнева си в любовните връзки
Коментари