IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
15:00 | 11 април 2022
Обновен: 19:16 | 24 април 2024

Слънце пече – скапан сте! Какво е пролетна умора и как да я преборим

Тялото ни дава, за да ни уведоми, че е уморено и му липсват някои от важните елементи

По материала работи: Слав Велев
Слънце пече – скапан сте! Какво е пролетна умора и как да я преборим

Снимка: iStock by Getty Images

Въпреки че зимата си е отишла и всичко се връща към живот, много хора са уморени. Сънливи, без енергия и стресирани, те нямат мотивация или желание да правят каквото и да било. Това е много често срещан синдром по това време на годината - пролетната умора. Днес ще ви разкажем как можете да се преборите с нея и да се насладите на времето, пише Life.dir.bg.

Какво представлява пролетната умора?

Синдромът на пролетната умора е много популярен сред хората. Какво представлява тя? Лекарите казват, че това е сигнал, който тялото ни изпраща, за да ни уведоми, че е уморено и му липсват някои от важните елементи. Той е толкова често срещан, защото след зимата на хората обикновено им липсват витамини, микро- и макроелементи - има по-малко плодове, по-малко зеленчуци и по-малко слънце. Поради това сме по-уморени, по-слаби и нивото на енергията ни е понижено. Освен това внезапните промени, които настъпват през първия месец на пролетта, излагат организма ни на риск от заразяване с повече инфекции. Лекарите казват, че имунната ни система е най-слаба през този период от годината поради горепосочените причини. И така, вече знаем какво се случва с нас. Какво можем да направим, за да се преборим с пролетната умора?

Почивка

Първо, почивайте си. Хората се нуждаят от сън, това е много добре известно. Сега, тъй като вероятно сте по-уморени отпреди, трябва да обърнете особено внимание на количеството сън. Опитайте се да си осигурите минимум 6-7 часа на нощ и оставете тялото си да се възстанови, то ще ви благодари по-късно. Не забравяйте обаче, че понякога пролетната умора може да ви накара да се чувствате така, сякаш количеството почивка не е важно, тъй като се чувствате все по-уморени с всеки изминал ден. Не позволявайте това да ви заблуди, колкото повече се фокусирате върху това да спите достатъчно, толкова по-бързо ще преодолеете този етап на умора. Освен това, ето че имате още една причина просто да останете в леглото.

Релакс

Разбира се, освен съня, трябва да намерите и начин да се отпуснете. Независимо дали става въпрос за вана с мехурчета, поставяне на маска за лице, разходка или четене на книга, нужно е да се опитате да изключите съзнанието си за известно време. Този момент, в който се фокусирате върху себе си, ще позволи на тялото ви да се възстанови и да набере още малко сили. Освен това психически ще се чувствате по-добре - спокойният ум е здрав ум. А когато умът ви се чувства добре, тялото ви няма избор - то ще го последва. Ето защо релаксацията е толкова важна. Тя зарежда ума ви, което ще доведе до подобряване на настроението, а това е нещо, което всеки търси през пролетта.

Спорт

Движението е от решаващо значение, всеки ще ви го каже. Дори кратка тренировка няколко пъти седмично може да направи чудеса с тялото ви. Под тренировка не разбираме непременно ходене във фитнеса и вдигане на тежести. Вие решавате как ще изглежда вашата тренировка! Дали ще е 30-минутно бяганe, Игра на тенис или волейбол. Всичко, което включва движение, ще бъде полезно за вас. Защо? То ще подобри обмяната на веществата, ще засили кръвообращението. Освен това тялото ви ще отделя повече серотонин, което в резултат ще ви направи по-енергични и мотивирани. Какво чакате? Вземете палтото си и излезте на разходка около блока.

Хранене

Съществува много голям риск да не успеете да се отървете по-бързо от умората, ако не се съсредоточите върху това, което ядете. Добре балансираното хранене наистина е всичко. Тъй като през зимата в организма ви липсват витамини и други важни елементи, сега трябва да му ги осигурите всички. Опитайте се да направите диетата си по-здравословна, като добавите зеленчуци и плодове, които всеки момент ще се появят на пазарите. Резултатите ще бъдат видими навсякъде - ноктите ви ще бъдат по-здрави, същото се отнася и за косата, състоянието на кожата ви ще се подобри и с всичко това като цяло ще се чувствате по-добре. След известно време дори няма да си спомняте, че сте имали пролетна умора.

Вслушвайте се в тялото си

Всеки човек е различен, това е сигурно. Това, което пишем тук, са някои общи съвети за най-често срещаните симптоми на пролетната умора. Истината е, че телата ни сами ще ни кажат от какво имат нужда. Просто се вслушайте в тялото си - ако изведнъж ви се приискат ябълки, отидете и си купете една ябълка. Това вероятно означава, че ви липсват витамините и микроелементите, които този плод притежава. Същото се отнася и за други храни - ако ви се прииска нещо много специфично, вероятно на тялото ви липсват хранителните вещества, които можете да намерите в него. Не забравяйте, че тялото ви може лесно да комуникира с вас, просто трябва да го слушате и да го оставите да говори.

Надяваме се, че тези съвети са ви били полезни в борбата с изтощението. Не забравяйте, че можете да се опитате да се преборите с липсата на мотивация и с пътуване. Изберете място, където искате да отидете, и позволете то да ви завладее.

Коментари

Новини Варна