IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
11:00 | 30 април 2022
Обновен: 03:43 | 26 март 2024

СЗО алармира: Застрашително нараства броят на децата, болни от хепатит

Съобщава се за повече от 20 случая в САЩ, най-малко 4 от тях се нуждаят от чернодробна трансплантация

По материала работи: Слав Велев
СЗО алармира: Застрашително нараства броят на децата, болни от хепатит

СЗО алармира за застрашително нарастващия брок на децата, болни от хепатит. Световната здравна организация и американските здравни служби съобщават за нарастващ брой деца, заболели от тежка форма на хепатит. Причинителят на случаите на остър хепатит или чернодробно възпаление се наблюдава най-често при деца на възраст от 1 до 10 години

В щата Алабама беше установен първият случай на заболяването в САЩ само преди около 10-ина дни, но вече се съобщава за повече от 20 случая на деца с тежък хепатит и в Делауер, Илинойс, Ню Йорк, Северна Каролина и Уисконсин. Най-малко 4 от тези деца се нуждаят от чернодробна трансплантация, а има и едно починало дете.

При огнищата на хепатит лекарите търсят инфекциозни и неинфекциозни причини, за да обяснят нарастването на заболяването. Досега обаче нито един от често срещаните вируси на хепатит не е установен, съобщи БНР.

Специалистите съобщават, че всички случаи са дали положителна проба за аденовирус, а 9 от тях са били с аденовирус-41 и това е една от посоките на изследване, но връзка засега не е доказана.

Все още не е ясно дали при тази тежка форма на хепатит има някаква роля Ковид-19. Към момента няма доказателства за връзка на ваксините срещу Ковид-19 с огнищата на заболяването, тъй като по-голямата част от децата не са били ваксинирани.

Коментари

Новини Варна