IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Здраве
16:00 | 16 май 2022
Обновен: 19:33 | 28 март 2024

Доц. Райков: Човешкият организъм вече бъка от микропластмаси

Варна е домакин на международен форум посветен на отпадъците в Черно море

По материала работи: Слав Велев
Доц. Райков: Човешкият организъм вече бъка от микропластмаси

доц. Виолин Райков/Снимка: Черно море/АРХИВ

Замърсяването на околната среда и водите е проблем, с който човечеството се сблъсква от години. Тази тема е и във фокуса на международната работна среща "Сътрудничество за намаляване на отпадъците в Черно море", която се провежда днес във Варна. 

Във форума участват експерти от България, Румъния, Турция и Грузия, а целта е обмяната на информация и опит между съседните черноморски държави в борбата със замърсяването. Това каза за "Радио Варна" доцент Виолин Райков от Института по океанология към БАН, който е организатор на събитието.

"Единият акцент в тази работна среща е публичната осведоменост за проблема с отпадъците, управлението и борбата с тях. Ще се коментират възможни решения, работа със заинтересуваните страни и евентуални промени в международното законодателство в тази област. Другият акцент е по-скоро научен - как се движат тези отпадъци, как попадат в морето и кои са "горещите точки", на които се трупат най-много отпадъци", каза доц. Райков. 

Основният проблем е замърсяването с пластмаса. 

"След като бъде използвана, пластмасата остава в околната среда и се разгражда на микрочастици. Тези микрочастици влизат във всички нива на биологичната организация, в това число и в човека. Вече има доказани научни данни, че в човешкия организъм има наличие на натрупани микропласмаси, които влияят негативно", коментира още доц. Виолин Райков. 

Тази пластмаса може да попадне в организма ни чрез храната или чрез питейната вода, която по думите на доц. Райков също е замърсена с микропласмасови частици. 

"Подпочвените води също са засегнати", разкри още експерта. 

Сериозен проблем са нерегламентираните сметища, с които общините и особено по-малките, се затрудняват да се справят, каза доц. Райков и допълни, че тези отпадъци попадат в подпочвените води, реките, другите водоеми и най-накрая в морето. 

Чуйте разговора на Иван Барбов с доц. Виолин Райков ТУК

Коментари

Новини Варна