IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
09:45 | 7 юни 2022
Обновен: 04:42 | 25 април 2024

Твърдение: Маймунската шарка не съществува, тя е блъф! Истината е

Заразата е реалност и е позната още от 1958 година

По материала работи: Слав Велев
Твърдение: Маймунската шарка не съществува, тя е блъф! Истината е

Снимка: Pixabay

Твърдение: Маймунската шарка не съществува, тя е блъф, се твърди в социалните мрежи. Доказателството било в използваните от медиите снимки, които били стари, или пък показвали други заболявания, като например херпес зостер.

Маймунската шарка е реалност. Вирусът е познат от 1958 година, от 1970 се знае, че той може да се пренася и от хора. Огнища пламват постоянно, но досега само в Западна и в Централна Африка. В Нигерия от 2017 година насам има голямо огнище с 500 случая, което съществува и днес.

Твърдение: Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca съдържа отслабени аденовируси от шимпанзета – като носители на ДНК на шиповия протеин на вируса. Затова някои потребители са убедени, че заразата с маймунска шарка се дължи на векторната ваксина.

Макар маймунската шарка и аденовирусите от маймуни да съдържат една и съща дума, вирусите нямат нищо общо помежду си. Имуноложката Кристине Фалк обяснява: "Маймунската шарка е наречена така, защо през 1958-а година е била установена за първи път в едно стадо маймуни. Но нейният най-вероятен първоизточник са гризачите – маймуните вероятно са междинно звено".

Твърдение: в социалните мрежи се разпространява мнението, че избухването на пандемия от маймунска шарка било подготвяно отдавна. Това се доказвало от пандемична симулация, представена на Мюнхенската конференция по сигурността. Други пък правят пряка връзка с Бил Гейтс и избухването на маймунската шарка, тъй като той многократно бил предупреждавал за такъв сценарий, пише DW

Симулацията от Мюнхенската конференция съществува действително – при това със сценарий за фиктивно избухване на епидемия от маймунска шарка през май 2022 година. Целта е била да се обърне внимание на пропуските в координацията в световен мащаб при избухване на пандемия. 

Коментари

Новини Варна