IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
13:00 | 17 юли 2022
Обновен: 03:39 | 28 март 2024

Кунчев e оптимист за ковида, зове за ваксини

Съветва възрастните хора и тези с хронични заболявания да поставят втора бустерна доза

По материала работи: Слав Велев
Кунчев e оптимист за ковида, зове за ваксини

"В момента няма натиск върху здравната система. Утре организираме среща с директорите на големите столични болници, с районната здравна инспекция, с НЗОК, за да знаем кой какви легла къде може да разгърне, за да посрещнем евентуално ново търсене на лекарска помощ. Идеята е да не достигаме нивата от предишни вълни. Повод за оптимизъм ми дават данните, че двата варианта на Омикрон са с бързо и лесно предаване, но с леко протичане. Има тежки случаи, но те са малко на фона многото засегнати", каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

И подчерта, че ситуацията се развива динамично и ако се наложи, ще бъдат въведени по-строги мерки.

"Въвеждане на още мерки е въпрос на преценка на директорите на РЗИ, когато става въпрос за регионални мерки. Всеки, който желае, може да се предпази и сам. Но не е еднакво носенето на маски от здрави хора и от хора с клиника. Добре е маска да носят тези, които чувстват признаци. Но е добре и да си останат вкъщи", обясни той.

Доц. Кунчев посочи, че се следва националният план за действие в Ковид ситуация.

Той заяви, че има възраждане на интереса към ваксините, въпреки че все още сме на ниво от около 30% ваксинирани.

"Увеличението е пет пъти. София мина границата от 1000 имунизации за ден. Хората, които са видели ефекта от ваксините, продължават да се имунизират с бустерни дози. Във всички балкански страни процентът на имунизация е между 30-40%", заяви доцентът.

И посъветва всеки, който се чувства в рискова група, да си постави бустерна доза, съобщи БНР.

"За втория бустер е важно да са минали 4 месеца от първия. Възрастни хора и хора с хронични заболявания е препоръчително да поставят втора бустерна доза. За останалите - има ли желание, няма противопоказания или отрицателни ефекти. Двата варианта на Омикрон повече засягат децата в ученическа възраст. Ако минем пика през август, няма причини учебната година да не започне нормално", коментира доц. Кунчев.

Коментари

Новини Варна