IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
09:45 | 2 август 2022
Обновен: 13:30 | 18 април 2024

Да не воюваме с коронавируса, а да живеем мирно с него. Възможно ли е?

На всеки 6 месеца ще се появява нов вариант на COVID-19, прогнозира проф. Радостина Александрова

По материала работи: Слав Велев
Да не воюваме с коронавируса, а да живеем мирно с него. Възможно ли е?

Кадър: Bulgaria ON AIR

Страната върви към "плато" на новозаразените с короновирус. Според специалистите при въвеждането на нови мерки трябва да се търси баланс между желанието хората да се радват на лятото и забавянето на развитието на вируса.

"Това е един изключително деликатен баланс, ние буквално се надхитряме и надиграваме с вируса, който продължава да търси себе си. Трябва да можем да продължим да живеем с него - щастливо", увери вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ коронавирусът е вече неизменна част от нашия живот.

"Още един патоген в портфолиото на микросвета, който ни заобикаля, и не трябва да живеем във война с него, а просто да се научим на мирно съвместно съществуване, като имаме едно наум и се възползваме от постиженията на науката", допълни проф. Александрова.

Вирусологът прогнозира, че на всеки 6 месеца ще се появява нов вариант на коронавируса. Като единствен сигурен начин да се подготвим за него тя определи  ваксинацията.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Коментари

Новини Варна