IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Здраве
14:30 | 26 септември 2022
Обновен: 15:33 | 15 март 2024

24 грама чист алкохол на ден – отрова за мъжкото тяло! А за жените?

До колко грама спиртни напитки дневно не е вредно

По материала работи: Слав Велев
24 грама чист алкохол на ден – отрова за мъжкото тяло! А за жените?

Повече от 24 грама чист алкохол на ден са истинска отрова за мъжкото тяло. За жените здравословната норма е още по-ниска. Защото алкохолът вреди. Дори и в малки количества. Ето до колко грама алкохол дневно не е вредно.

Хората вдигат наздравица с шампанско, празнуват с приятели и колеги с чаша вино или бутилка бира в ръка, самовъзнаграждават се за успешния работен ден с уиски след вечеря. Алкохолът е просто част от делника и малцина се замислят сериозно за вредите от него. А истината е тази: алкохолът е отрова. Дори и в малки количества. И лесно може да се пристрастим.

През Средновековието хората смятали твърдия алкохол за лекарство - от 15 век той се предписва на пациентите в минимални дози. Първите забрани да се пие концентрат датират от 16 век. Какво се знае за германския "шнапс"?

"Алкохолът е отрова за клетките", казва Кристина Румел, цитиран от Дойче Веле. Социоложката ръководи Германския център по въпросите на зависимостта (DHS). В действителност всяка глътка алкохол е вредна за тялото, уверява тя и допълва, че голямата част от германците редовно превишават въведените гранични стойности.

"Границата е 12 грама алкохол на ден за жените и 24 грама за мъжете", казва Румел. Тя се определя от различното съдържание на течности в тялото при двата пола. Женското тяло съдържа по-малко течности, които да поемат алкохола. "Но 24 грама алкохол не са никак много - това е например една чаша шампанско. При втората чаша вече става опасно", предупреждава Кристина Румел.

Алкохолът се свързва и с над 200 болести. Употребата му може да причини различните видове ракови и сърдечносъдови заболявания, диабет от тип 2, проблеми с черния дроб. Данните на DHS сочат, че в Германия алкохолът причинява годишно смъртта на 62 000 души.

Румел предупреждава и за опасността от това, което тя нарича "пасивно пиене" - такава е например консумацията на алкохол от бременни, което може сериозно да увреди органите на още нероденото дете.

А колко точно вреден може да е алкохолът - това зависи от различни фактори. Не само полът е от значение - теглото, начинът на хранене или приемът на медикаменти също могат да засилят ефекта от консумацията на алкохол. Пушачите с наднормено тегло и с хронични заболявания имат най-лошите карти. Освен това е важна и възрастта: колкото по-рано човек започне с алкохола, толкова по-висок е рискът от трайни увреждания или пристрастяване.

Затова е много важно да се говори с младите хора. Но и възрастните често не си дават сметка за опасностите. 

"Само четири процента от германците не пият никакъв алкохол", продължава социоложката. Който примерно на някакво парти реши да не пие алкохол, трябва да се оправдава пред останалите, които вдигат наздравици с вино, бира и т.н. В много общества употребата на алкохол се е превърнала в социална норма. Затова и мнението за хората, които не пият алкохол, често е не особено добро - както при веганите, допълва той.

Нормалното невинаги е нещо хубаво

Не само редовното, а и умереното пиене на алкохол отдавна е смятано за нещо нормално. Както и това през уикенда да се прибираш вкъщи, криволичейки по пътя. Приеманото за нормално обаче невинаги е нещо хубаво. Усещането за нормалност при консумацията на алкохол може да оправдае и болестно състояние, т.е. човекът изобщо да не е наясно, че всъщност е алкохолик и има сериозен проблем, казва Кристина Румел. "Много хора започват да търсят помощ твърде късо", уверява тя.

Германският център по въпросите на зависимостта препоръчва да спазваме границите за препоръчваното дневно количество алкохол, както и да си въведем поне два "почивни" дни в седмицата - т.е. дни без никакъв алкохол.

Коментари

Новини Варна