IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
08:30 | 12 ноември 2022
Обновен: 09:54 | 28 април 2024

Отбелязваме международния ден за борба с пневмонията

От това заболяване умират най-много деца под 5-годишна възраст в света

По материала работи: Слав Велев
Отбелязваме международния ден за борба с пневмонията

Днес отбелязваме международния ден за борба с пневмонията. Отбелязва се от 2009 г. насам, за да повиши информираността относно това изключително опасно заболяване.

Пневмонията е възпалително заболяване на белите дробове, при което се нарушава нормалния процес на дишане. Тя винаги трябва да се счита за сериозно заболяване, независимо че при наличие на мощни антибактериални средства, най-често се изкарва "на крак".

В зависимост от защитните сили на организма, придружаващите заболявания и възрастта, тежестта на протичане варира от почти безсимптомни форми, до тежка дихателна недостатъчност с опасност за живота на болния, а в последните години традиционните есенно-зимни вирусни инфекции, много често обръщат в пневмонии.  

Именно от пневмония умират най-много деца под 5-годишна възраст в света. Според статистиката, само през изминалата година близо милион деца са починали от това заболяване.

Коментари

Новини Варна