IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
14:00 | 6 януари 2023
Обновен: 12:52 | 28 април 2024

Вместо решение, бич! Бременни българки издирват лекарства в Турция

Задълбочава се проблемът с липсата на медикаменти

По материала работи: Ставри Таргов
Вместо решение, бич! Бременни българки издирват лекарства в Турция

Задълбочава се проблемът с липсата на лекарства. Преди две години Любов разбира, че има тромбофилия - заболяване, при което тялото е предразположено към това да формира повече кръвни съсиреци. Назначено ѝ е лечение с фраксипарин. В момента обаче лекарството липсва в аптеките, налагало се е дори да го купува от Турция.

"Медикаментът го няма от много време, не знам каква е причината. Няма по складовете и единственият вариант е да бъдеш приет в болницата, за да те лекуват с тях. Преди година забременях, наложи ми се да използвам клексан, но никъде не можеше да се открие. Вариантът беше да го търсим в Турция", обясни тя.

От пациентските организации твърдят, че вече от няколко дни препаратът, използван за разреждане на кръвта, липсва в аптечната мрежа. Освен него се оказва, че има недостиг и на антибиотици, както и на пулмикорт и вентолин, които се използват и от деца.

"Обиколих 7-8 аптеки в София и го няма, но ми направи впечатление, че той започна да изчезва още преди месец. Министърът на здравеопазването щеше да прави някакви промени, тъй като има около 60 препарата, които са жизненоважни, щеше да се сменя и формулата, при която ако 65% липсва този медикамент или някои друг, той веднага ще бъде спрян и забранен за износ", коментира председателят на Пациентски организации "Заедно с теб" Пенка Георгиева.

В аптеката, където работи Маргарита, лекарствата от групата на фраксипарините ги няма от началото на декември. Казва, че каквито и количества да получат, изчезват бързо. Дефицит има и за лечението на децата от грип.

"С дистрибуторите, които говорим, тези количества, които получават, ги насочват към болниците, за аптеките няма никакви наличности", каза тя.

Вижте повече в репортажа на Bulgaria ON AIR

Коментари

Новини Варна