IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
12:40 | 12 януари 2023
Обновен: 07:31 | 3 май 2024

Кога спреят за нос става опасен? Каква е "разумната" му употреба?

Вижте защо трябва да се внимава с лекарствата срещу хрема

По материала работи: Слав Велев
Кога спреят за нос става опасен? Каква е "разумната" му употреба?

Снимка: Colourbox

"Носните кухини са силно кръвоснабдени. Именно на тях въздействат спрейовете", казва Томас Дайтмер от Германското дружество на лекарите по уши, нос и гърло. "Благодарение на спрея кръвоносните съдове се свиват и циркулацията на въздух през ноздрите се улеснява", казва Дайтмер и пояснява, че обичайните спрейове съдържат вещества, сходни с адреналина. "Но те не въздействат на психиката и не водят до пристрастяване."

Водят обаче до привикване. Лигавицата на носа свиква с всекидневната си доза, която създава на човека и приятно усещане. Така може да влезем в порочен кръг: колкото по-често използваме спрея, толкова по-бързо идва нуждата от нова доза. И в един момент се стига до хронична хрема с вечно суха носна лигавица, чието овлажняване се поддържа много трудно, пише Дойче Веле.

Навик или пристрастяване?

Доста хора имат нужда от спрей по три и повече пъти на ден, което не ги тревожи особено, защото компонентите му не влизат в списъка на наркотичните вещества. Въпреки това обаче злоупотребата със спрей за отпушване на носа е опасна тенденция. А границата между навика и зависимостта е доста размита. "Спрейовете имат приятен ефект, прочистват главата и можем да се пристрастим към тях", казва Хайно Щьовер от Института за изследване на зависимостите във Франкфурт.

Щьовер знае за какво говори, защото на младини е бил пристрастен към спрейовете против запушен нос. Цели две години имал нужда от по 3-4 дози дневно. "Лигавицата на носа ми стана много суха и не може да се оправи и до днес", признава той.

Когато започнал да злоупотребява с тези препарати, опасността още не била широко известна. Днес се знае, че при употреба за по-дълго време от две седмици спрейовете предизвикват нежелани ефекти.

Щьовер пояснява, че злоупотребата със спрей против хрема не се смята за пристрастяване, но въпреки това е на границата. "Тези медикаменти нямат психотропно въздействие като кокаина, канабиса или алкохола, но при злоупотреба постепенно губят ефекта си. Така някои хора имат нужда вече не от три, а от осем дози на ден."

Човек трябва да си помогне сам

Пресъхването на лигавицата в носа, до което води пристрастяването към спрейове, вреди най-вече с това, че лигавицата има нужда от влага, за да отхвърля бактериите. Изтъняването и прекаленото изсушаване на лигавицата могат да предизвикат образуването на пълни с бактерии наслоявания в носа, които понякога дори започват да излъчват неприятна миризма.

Запушеният нос може да се превърне в източник на сериозни проблеми

Щьовер обяснява, че за много хора спрейовете срещу запушен нос са се превърнали във важен фактор за качеството на живот - тези хора се чувстват зле, когато нямат спрей под ръка.

Но как да се преборим с евентуалното привикване? Един от начините е съзнателно да намаляваме дозата. Не е лошо и да си водим дневник: кога сме започнали, дали сме имали хрема, по колко пъти на ден сме ползвали медикамента и дали не пръскаме просто по инерция. Лечение няма, терапия не съществува, човек трябва някак да си помогне сам, обяснява специалистът.

Всичко е въпрос на доза

Относително най-доброто средство са прочистванията на носа с разтвор на морска сол. Независимо от това обаче всеки, който има проблем с хронично запушения нос, трябва да се посъветва с лекар. Защото е възможно причината да е по-сериозна: "Може да има полипи по лигавицата, които подлежат на операция. Но може да е и някакво алергично заболяване, което се нуждае от алергологичен анализ и специална терапия", казва Томас Дайтмер.

При някои от хората с хронично запушен нос причината обаче е съвсем друга: счупване или изкривяване на вътрешната стeна в носа. Този дефект може да се коригира по оперативен път. А най-лошата възможна диагноза, разбира се, е тумор, но той се среща изключително рядко, обяснява Дайтмер.

Спор няма, че запушеният нос е неприятна работа. На човек му съхне устата, нощем хърка, а и не може да спи добре. Ала злоупотребата със спрейове също не е решение. Та нека да си припомним по този повод какво е казал великият Парацелз още преди 500 години: "Всичко е отрова, всичко е лекарство - и едното, и другото се определят от дозата".

Коментари

Новини Варна