IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
10:15 | 11 януари 2023
Обновен: 22:21 | 19 април 2024

Предупреждението на Кунчев: До две седмици грипът ще обхване всички региони

Вълната започва от изток, а не от големите градове

По материала работи: Слав Велев
Предупреждението на Кунчев: До две седмици грипът ще обхване всички региони

Доц. Ангел Кунчев

Грипът е много динамичен, не може да се предскаже. Това, че е започнал някъде в България, означава, че е начало на вълната. В кратки срокове, до две седмици ще обхване всички региони. Не едновременно, рядко се е случвало всички региони да са в епидемия и да обявим национална грипна епидемия. Това заяви доц. Ангел Кунчев по повод грипната епидемия, която настъпва в страната, предаде "24 часа". 

Тези, които първи влязат във вълната ще са преминали пика, докато при другите настъпи и така ще се нормализира, обясни Кунчев.

"Грипната вълна започва от изток, а не от големите градове. В София няма много заболели, но има леко повишаване на заболеваемостта. Грипната епидемия започва по-рано от предишни години", обясни Кунчев.

По думите му Пазарджик, Варна, Шумен, Габрово, Ловеч са областите, които са близки по заболеваемост в Бургас. Според доц. Кунчев няма проблем с осигуряване на легла за децата в София. Ще има натоварване, ще има пълнене на детски легла, но ако се вземат мерки, ще може да се осигури легло за всяко дете, каза той. 

"Важно е да няма самолечение", каза още той. Колкото по-навреме започне лечението, толкова по-добри са прогнозите, уточни здравният инспектор. 

В Пазарджик ще осигурят разкриване на допълнителни легла, каза още той. 

Коментари

Новини Варна