IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Здраве
17:00 | 12 януари 2023
Обновен: 12:49 | 16 април 2024

Къде обявиха грипна епидемия и какво трябва да знаем?

Пикът се очаква до две седмици

По материала работи: Слав Велев
Къде обявиха грипна епидемия и какво трябва да знаем?

Снимката е илюстративна/АРХИВ

След две години, в които страната ни беше забравила за грипа, от днес Бургаска област е първата, която е в грипна епидемия. Това се наложи заради резкия скок на заболелите от остри респираторни заболявания. Голяма част от тях са деца, а отделението за малки пациенти в бургаската болница е запълнено почти напълно. След анализ на заболеваемостта Шумен е втората област в грипна епидемия. Увеличават се болните и в областите Пазарджик, Варна, Ловеч. Ситуацията е динамична и не се знае кой ще е следващият регион, който ще обяви епидемия. предаде БНТ.

От днес до 17 януари включително учениците в Бургас излизат в грипна ваканция. Ако обаче се стигне до второ прекъсване на учебния процес, в която и да е друга обаст, то тогава ще има онлайн обучение.

Бургас и Шумен от днес са в грипна епидемия

В Шумен противоепидемичните мерки влизат в сила днес и ще са в сила до 18 януари. Противоепидемичните мерки включват спиране на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; спиране на профилактичните прегледи и имунизациите; забрана на свижданията в болниците; ограничаване на провеждането на масови мероприятия. Учениците в Шумен излизат в грипна ваканция от утре до 18 януари.

Засега във Варненска област няма да обявяват грипна ваканция. Процентът на заболеваемост е 195 на 10 000 души. За да бъдат спрени учебните занятия болните трябва да са над 200 на 10 000. Според експертите в Комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания във Варна ваканция ще се наложи да бъде обявена в края на януари.

Във Варненска област е обявена грипна ваканция единствено в основно училище "Христо Ботев" в с. Аврен. Децата са спрени от занятия за периода 11 - 13 януари със заповед заповед на РЗИ заради високата заболеваемост. С грип и грипни симптоми са 47% от учениците.

Пикът на грипната епидемия се очаква до две седмици. Към момента противоепидемични мерки се налагат по области, а не на национално ниво. РЗИ-тата по места обаче ежедневно наблюдават ситуацията. Към момента преобладаващи са щамовете от тип А - “Виктория” и “Дарвин”. На 9 януари в София е регистриран първият случай на грип - тип Б - при 15-годишно дете. Грипът тип А и тип Б не се различават особено, основната разлика е във възрастта, тъй като от тип Б се разболяват предимно децата. Специалисти допускат, че още около месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това около месец ще спада активно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.

Признаците на настинка (обикновена настинка) са главно нарушено дишане през носа, кашлица и дращене в гърлото. В редки случаи може да се появяват лека температура, главоболие и отпадналост. Обикновено не настъпват усложнения и оплакванията отшумяват за няколко дни.

За разлика от настинката сезонният грип се характеризира с внезапна поява на висока температура, кашлица и болки в гърлото, придружени с главоболие и/или болки в мускулите и ставите. Усещането е за тежко боледуване. Други признаци на заболяването могат да включват обща слабост, втрисане, изпотяване, загуба на апетит, хрема и гадене. Най-честото усложнение при сезонния грип е пневмонията, а при децата може да се развие и инфекция на средното ухо. В редки случаи може да се стигне и до усложнения като възпаление на мозъка и на сърцето. Оплакванията, свързани със симптомите на сезонния грип, продължават повече от седмица.

При COVID-19 често срещани симптоми са кашлица и повишена температура. Възможно е да се появят болки в гърлото, главоболие и болки в крайниците, както и обща слабост, а с течение на времето и задух. Възможни са и други признаци на заболяване като гадене, конюнктивит, подуване на лимфните възли и сънливост, нарушения на обонянието или вкуса. Инфекцията може да протече безсимптомно, но също така може да засегне дихателната и други системи в човешкото тяло. Възможни са различни усложнения и тежки възпалителни реакции. Особено уязвими за тежко протичане и усложнения при заразяване с грип или коронавирус са възрастните хора и тези с хронични заболявания.

Коментари

Новини Варна