IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Здраве
12:00 | 26 януари 2023
Обновен: 16:49 | 25 април 2024

Всички болести - в ТЕЛК

Освен това хората с увреждания ще могат да поискат преосвидетелстване по новите правила

По материала работи: Ставри Таргов
Всички болести - в ТЕЛК

Всички болести на хората с увреждания отново ще могат да се събират при издаването на ТЕЛК. Най-голям процент ще се дава и занапред за най-тежкото увреждане, но към него ще се прибавят и 20% от сбора на процентите на останалите увреждания.

Това предвиждат промени в Наредбата за медицинската експертиза, която бе приета от служебното правителство.

Освен това хората с увреждания ще могат да поискат преосвидетелстване по новите правила. За целта те ще трябва да подадат заявление. Не се предвижда срок за това преосвидетелстване, тъй като се очаква значителен интерес от лицата с увреждания и съществува риск от допълнително забавяне на експертизата от страна на ТЕЛК при ограничаване във времето, заяви здравният министър Асен Меджидиев след заседанието на правителството.

Разширяват се правата за ползване на чужда помощ. Тя вече ще може да се предоставя и на хора с психични заболявания, при които степента на увреждане е под 90%.

Промените ще помогнат и за прецизиране на случаите, при които с категоричност трябва да се определи пожизнен срок на инвалидност, обясни още Меджидиев. Така още около 30 заболявания ще дават пожизнено решение и хората няма да се разкарват да си удължават свиделествата.

Сред тях са тежките епилептични пристъпи и тежките случаи на множествена склероза, аутистични разстройства при лица, навършили 16 г., в тежка и много тежка форма - 80 и 100%. Както и захарен диабет тип 2 с две и повече от две усложнения - 50 и 60%. Досега в списъка за пожизнен ТЕЛК влизаха 110 заболявания.

Основната част от промените са предложени от организации на хората с увреждания и са съгласувани с експертните съвети, обясни министърът. Той увери, че промените ще ускорят процеса по издаване на експертните решения.

Предстоят и други промени, за което сме ангажирали “Информационно обслужване”. Предвиждаме и промени по отношение на ТЕЛК съставите, така че да дадем възможност на повече експерти да извършват експертиза, което ще намали и сроковете за получаване на експертните решения, обеща Меджидиев.

Регламентира се и болничен на родител за върнато от училище здраво дете до 12 г., пише 24 часа.

Коментари

Новини Варна