IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 22°
Здраве
11:20 | 29 януари 2023
Обновен: 09:46 | 12 април 2024

СЗО съветва с какво да се запасим в случай на ядрена война

Осигуряването единствено на йодни таблетки е недостатъчно

По материала работи: Ставри Таргов
СЗО съветва с какво да се запасим в случай на ядрена война

Световната здравна организация (СЗО) актуализира списъка си с лекарства, които трябва да бъдат складирани за "извънредни радиологични или ядрени ситуации". Част от медикаментите предотвратяват и намаляват излагането на радиация, а други са за третиране на лъчева болест.

Списъкът се обновява за пръв път от 2007 година и включва множество нови препарати.

"От съществено значение е правителствата да са готови да защитят здравето на населението и да реагират незабавно при извънредни ситуации. Това включва наличието на готови запаси от животоспасяващи лекарства, които ще намалят рисковете и ще лекуват наранявания от радиация", каза д-р Мария Нейра, изпълняващ длъжността помощник генерален директор на СЗО.

СЗО казва, че типичният радиационен резерв трябва да включва:

стабилен йод, за да се намали излагането на щитовидната жлеза на радиоактивен йод;

хелатиращи агенти, които да попречат на някои тежки метали да се натрупат в организма;

цитокини, използвани за смекчаване на увреждането на костния мозък.

лекарства за лечение на повръщане, диария и инфекции.

От организацията дават съвети и при какви условия да става съхраняването на препоръчаните медикаменти.

Излагането на радиация може да увреди ДНК и да причини сърдечно-съдови заболявания или рак. Излагането на високи нива може да доведе до остър радиационен синдром, причиняващ повръщане и гадене и потенциално водещ до смърт.

Много държави все още нямат основните елементи на готовност за радиационни аварии, твърдят от СЗО.

Експертите правят сравнение и на запасите от медикаменти на Канада, Германия, Франция, Обединеното кралство, Япония, Русия и САЩ. Става ясно, че складирането единствено на йодни таблетки е недостатъчно.

Именно това обаче е политиката на Канада и Великобритания. Единствено САЩ имат по-голям инвентар от медикаменти за третиране на радиация.

В доклада рискът от ядрена война е споменат само веднъж. Въпреки това той се появява на фона на най-голямата геополитическа конфронтация от началото на XXI век, пише dir.bg.

Коментари

Новини Варна