IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
14:00 | 2 февруари 2023
Обновен: 13:51 | 26 април 2024

ТЕЛК-ът – по нови правила, важи със задна дата

Как ще се изчислява?

По материала работи: Ставри Таргов
ТЕЛК-ът – по нови правила, важи със задна дата

Новата формула за изчисляване на проценти инвалидност вече е в сила, след като промените в Наредбата за медицинската експертиза бяха обнародвани в Държавен вестник вчера.

За хората, при които в момента тече процедура по освидетелстване в ТЕЛК, тя ще бъде довършена по новите правила.

Освидетелствани по стария ред хора могат да поискат преосвидетелстване, като за това не е заложен краен срок.

Според действащите правила при определяне на намалена работоспособност лекарите в ТЕЛК ще отчитат процента на водещото заболяване и 20 процента от съпътстващите заболявания.

Увеличава се броят на заболяванията, за които експертното решение ще бъде пожизнено и няма нужда хората да се явяват през няколко години – сред тях епилепсия, множествена склероза, аутистични разстройства, дълготраещи психози.

Друга промяна дава възможност за определяне на чужда помощ за хората с психични заболявания, когато инвалидността им е поне 80 процента, като се вземе предвид естеството на болестта и в каква степен човек е загубил уменията си да общува.

Обновената наредба предвижда издаване на болничен лист при гледане на дете до 12 години, върнато от детско заведение или училище поради карантина.
Текстовете влизат в сила със задна дата, от 1 януари.

Коментари

Новини Варна