IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
11:20 | 4 март 2023
Обновен: 19:47 | 5 май 2024

Опасно ли е да погълнем дъвка?

Синтетичният каучук може да причини гадене, повръщане и силна коремна болка

По материала работи: Слав Велев
Опасно ли е да погълнем дъвка?

Снимка: iStock/Guliver

Честото поглъщане на дъвка е свързано с редица опасни последици за здравето, включително силна коремна болка. Това каза пред Daily Mail гастроентерологът Сара Месилхи, предаде GlasNews.bg.

Лекарят обясни, че погълнатата дъвка не се усвоява в организма поради факта, че е направена от синтетичен каучук. Той преминава през целия храносмилателен тракт непокътнат и може потенциално да причини гадене, повръщане и силна коремна болка като резултат.

В същото време Месилхи предупреди, че голям брой дъвки, погълнати за кратък период от време, могат да доведат до образуване на маса, която блокира храносмилателния тракт, но това усложнение е изключително рядко. Гастроентерологът нарече популярен мит твърдението, че неусвоената дъвка ще остане в човешкото тяло с години.

"Всъщност дъвката в крайна сметка ще излезе от тялото ви, точно както всяка друга храна, но може да отнеме малко повече време", каза Сара Месилхи.

Хората обичат дъвките по много причини. Тя е бързо решение за лошия дъх, представлява вкусна закуска и дори може да се използва като никотинов заместител за отказване от тютюнопушенето. Но верен ли е слуха, че погълнатата дъвка престоява в стомаха ви седем години. Какво се случва, когато глътнете дъвка?

Поглъщането на дъвка от време на време обикновено е безвредно. Въпреки това в слуховете, че не можете да храносмилате дъвка, има известна доза истина. Стомахът ви не е в състояние да разгради дъвчащата закуска, тъй като тя е направена предимно от синтетични съставки. В резултат на това тя преминава през храносмилателния ви тракт непокътната, докато не се отдели с ходенето ви по голяма нужда. Не е известно точно колко време отнема това и вероятно зависи от различни фактори, като например колко дъвки сте погълнали и колко бързо действа храносмилателната ви система.

Защо дъвките са опасни?

Макар че поглъщането на дъвка от време на време не е вредно за вас, лекарите не препоръчват да си създавате навик от това поради малкия потенциал за усложнения. Например: "В редки случаи поглъщането на твърде много дъвки, особено за кратко време, може да доведе до запушване на храносмилателния тракт. А запушването на червата от своя страна може да предизвика симптоми като:

Коремна болка и спазми

Загуба на апетит

Запек

Повръщане

Невъзможност за изхождане или отделяне на газове

Подуване на корема

Ако не се лекува, това може да доведе до трайно увреждане или инфекция на храносмилателния тракт. И това не е единственото усложнение, което трябва да вземете предвид. 

Макар и рядко, ако дъвката попадне в трахеята, тя може да навлезе в белите дробове.

Това може да доведе до проблеми като: Проблеми с дишането Задушаване Кашлица Всеки предмет, намерен там, където не би трябвало да бъде в тялото, е причина за безпокойство и може да доведе до процедури за отстраняване, които биха могли да бъдат избегнати.

Специално внимание за децата

Тези рискове са по-силно изразени, когато става въпрос за деца. Децата са по-склонни да преживеят епизоди на задушаване и чревно запушване поради поглъщане на дъвка в сравнение с възрастните. Защо? При децата всичко се прави на едро. Те ще сдъвчат четири или пет дъвки, за да надуят най-големия балон например. Без да искат могат да погълнат дъвките и да се задавят. Тъй като рефлексът им за задушаване не е толкова развит, колкото при възрастните, това е потенциално опасно. Дихателните пътища на детето са по-малки, така че запушването им е често срещано. Съществуват рискове, свързани с редовното поглъщане на дъвка, но това не означава, че трябва да се откажете от дъвченето изобщо.

Всъщност дъвченето на дъвка има някои предимства.

Например, похапването на дъвка по време на изпълнение на задачи може да подобри различни аспекти на мозъчната функция, като по-добра концентрация. Изследванията разкриват също, че дъвченето на дъвка може да помогне за намаляване на нивата на стрес. Дъвченето на дъвка на гладно може да е много опасно 

Колко лошо е наистина да се поглъща дъвка?

Според лекари поглъщането на дъвка от време на време като цяло е безвредно. Въпреки това е добре да не си създавате навик и винаги да избягвате поглъщането на големи парчета дъвка, тъй като това може да ви изложи на риск от запушване на белите дробове или червата. Важно е също така да избягвате да давате дъвки на малки деца, но ако се случи, да наблюдавате внимателно, тъй като при тях рискът от задавяне е по-висок.

Коментари

Новини Варна