IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
14:00 | 26 март 2023
Обновен: 07:00 | 26 март 2024

Препоръка: Родителите да ваксинират децата си срещу варицела

Сега му е времето

По материала работи: Ставри Таргов
Препоръка: Родителите да ваксинират децата си срещу варицела

Ограниченията заради пандемията от COVID-19 изместиха пика на доста от заболяванията и сега имаме от всичко по много. Имаме и скарлатина, и варицела, и грип, и COVID-19. Това заяви в ефира на „Събуди се” по Нова общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

По думите ѝ в момента лекарите имат доста работа. "Имаме доста болни деца пред кабинетите. Всяко едно остро заразно заболяване започва с висока температура, болка в мускулите и ставите и болка в гърлото.

При скарлатината се появява специфичен обрив по езика. Но в първите 12 часа, докато се проявят симптомите, е трудно да се диагностицира това заболяване. Нещата не са толкова лесни и прости, колкото изглеждат в интернет”, подчерта тя.

Доктор Николова препоръча да се ваксинират децата срещу варицела. „В момента тази ваксина е препоръчителна. Поставяме я. Не е късно и да се постави, ако детето е било в контакт със заразени. Това става до петия ден от контакта. Дори детето да се разболее, то прекарва болестта много по леко”, категорична е тя.

Варицелата е заболяване, което се причинява от вирус. „А тези заболявания не се лекуват с антибиотици. За тях има противовирусни медикаменти. Те са специфични и повишават имунната защита.

С антибиотик лекуваме само скарлатината, но тя се причинява от бетахемолитичен стрептокок и няма нищо общо с вирусите”.

Коментари

Новини Варна