IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
16:00 | 21 август 2023
Обновен: 11:10 | 27 април 2024

Ще борят недостига на лекарства чрез е-рецепти

Това предвижда нова наредба на Министерство на здравеопазването

По материала работи: Ставри Таргов
Ще борят недостига на лекарства чрез е-рецепти

Нова наредба на Министерство на здравеопазването ще бори недостига на лекарства. От ведомството предлагат въвеждане на ограничения чрез е-рецепта.

Евгени Антонов, председател на регионалната фармацевтична колегия, смята, че електронното предписване на лекарства цели да ограничи недостига на медикаменти за диабет и антибиотици.

"До 1 октомври има достатъчно време, има приложение за лекари, което да изтеглят. Отсега могат да започнат да изписват хибридно лекарствата - на хартия и електронно", подчерта той.

Д-р Константин Качулев смята, че електронната рецепта по Здравна каса е вече въведена и функционира добре. "В групата на антидиабетните лекарства има недостиг, трябва внимателно да се подбират и отпускат. Има прекомерно изписване и отпускане на такива медикаменти.

Инсулините и другите медикаменти от неговата група имаха проблем с капачките на инжекциите. Една рецепта може да е за многократно използване до 6 месеца и след това пациентът да направи контролен преглед", обясни медикът, цитиран от "Телеграф".

Коментари

Новини Варна