IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
08:00 | 27 октомври 2023
Обновен: 21:38 | 24 април 2024

Хартиените рецепти – отново на ход. Връщат ги за спешните медици

Това ще улесни и пациентите в напреднала възраст

По материала работи: Ставри Таргов
Хартиените рецепти – отново на ход. Връщат ги за спешните медици

Медицинските специалисти, работещи в Центровете за спешна медицинска помощ (ЦСМП), ще могат да предписват лекарства за диабет и антибиотици и на хартиена рецепта до 1 март 2024 г.

Това предвиждат нови промени в Наредбата за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти.

Решението за промяната е взето след заседанието на Комисията по здравеопазване в парламента, в резултат на затруднения с предписването на тези лекарствени продукти в спешни случаи от екипи на ЦСМП.

Установено е, че много от тези екипи не разполагат с техническата възможност да предписват лекарствени продукти електронно.

Като проблем беше изтъкнато, че най-често това са пациенти в напреднала възраст, за които този режим на предписване би създал изключителни затруднения относно информирането им по отношение на предписаната терапия.

Предвижда се наредбата да влезе в сила от деня на обнародването й в „Държавен вестник“, за да могат тези процеси да стартират своевременно, пише "Телеграф".

Коментари

Новини Варна