IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Здраве
15:28 | 7 ноември 2023
Обновен: 03:43 | 30 април 2024

Откриха огнище на птичи грип в най-голямата птицеферма у нас

Тя се намира в добричкото село Дончево

По материала работи: Слав Велев
Откриха огнище на птичи грип в най-голямата птицеферма у нас

Снимката е илюстративна/АРХИВ

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) обяви огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в добричкото село Дончево. Вирусът е установен в животновъден обект за отглеждане на стокови кокошки носачки, находящ се в землището на селото, където се намира и  най-голямата птицеферма у нас.

В животновъдният обект се оглеждат около 180 хил. птици.

На 07.11.2023 г. е издадена Заповед на изпълнителния директор на БАБХ за обявяване и мерки за контрол на огнище на инфлуенца (грип) по птиците. Предстои умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обектите и обезвреждане на труповете под официален надзор и по начин, недопускащ разпространение на болестта.

Около засегнатия животновъден обект са определени: 3-километрова предпазна зона, в която попадат селата от община Добрич - с. Дончево, с. Опанец и с. Богдан; и 10-километрова наблюдавана зона, в която попадат: гр. Добрич, с. Драганово, с. Ново Ботево, с. Долина, с. Ведрина, с. Одринци, с. Бранище, с. Стефаново, с. Плачидол, с. Малка Смолница и с. Златия. Всичките изброени села се намират в общ. Добрич.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, яйца, продукти и странични животински продукти добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обектите.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве при спазване на хигиенните правила за обработка на храни в домакинството.

Припомняме, че през 2018 година в птицефермата също бе обявено първично огнище на инфлуенца (тип А). Преди това във ферма за патици в село Стефаново бяха унищожени 11 000 птици, а няколко месеца по-рано 57 000.

140 хиляди носачки бяха ликвидирани във фермата на фирма АГРИСС - Генерал Тошево.  

Коментари

Новини Варна