IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
16:30 | 27 ноември 2023
Обновен: 16:15 | 28 април 2024

СЗО: Повече от 10 милиона души може да умрат до 2050 г.

Причината е прекомерната употреба на антибиотици

По материала работи: Слав Велев
СЗО: Повече от 10 милиона души може да умрат до 2050 г.

Снимката е илюстративна: iStock

Прекомерната употреба на антибиотици опасно подкопава тяхната ефективност и увеличава риска от антимикробна резистентност, която може да е причина за 10 милиона смъртни случая по света до 2050 г., предупреди европейският клон на Световната здравна организация (СЗО), информира AFP, предаде NOVA.

"Докато AMR (антимикробна резистентност, която включва антибиотици) е естествен феномен, развитието и разпространението на супербактериите се ускорява от злоупотребата с антимикробни средства, което прави инфекциите по-трудни за ефективно лечение“, оплака се той в изявление на СЗО Европа, което включва 53 държави и се простира до Централна Азия.

"Всички държави в нашия регион са въвели разпоредби, насочени към защита на ценните антибиотици от злоупотреба... Прилагането на тези разпоредби би позволило решаването на повечето проблеми, свързани със злоупотребата с антибиотици“, подчерта Роб Бътлър, директор на отдела по заразни болести в СЗО Европа.

Организацията вярва, че без незабавна намеса, AMR може да причини до 10 милиона смъртни случая годишно до 2050 г. Основният източник на безпокойство за здравните власти: неправилна рецепта.

Проучване, проведено в 14 страни от региона, разположени в Източна Европа и Централна Азия, показва, че причините, посочени за оправдаване на прилагането на антибиотици, са в 24% от случаите обикновена настинка, последвана от симптоми на грип (16%) , болка в гърлото (21%) и кашлица (18%).

"Тази ситуация е тревожна, тъй като тези симптоми често се причиняват от вируси, срещу които антибиотиците не са ефективни“, се подчертава в същото изявление. В допълнение, според проучването, проведено в Албания, Армения, Азербайджан, Беларус, Босна и Херцеговина, Грузия, Казахстан, Киргизстан, Черна гора, Северна Македония, Молдова, Таджикистан, Турция и Узбекистан, една трета от анкетираните 8200 души използват антибиотици без лекарско предписание. В някои страни повече от 40% от антибиотиците се получават без лекарско предписание, процент пет пъти по-висок от този, измерен в Европейския съюз, според проучване от 2022 г. За СЗО друга опасност от антибиотичната резистентност е, че тя изостря неравенствата, тъй като най-слабо образованите хора и хората с най-ниски доходи имат най-лошите практики, според проучването. Проучването "ясно показва необходимостта от образование и осведоменост", настоя Роб Бътлър, цитиран от Agerpres и Digi24.

Резистентността към антибиотици може да се "вкорени в научени социални и културни норми", като "незавършване на курс от антибиотици, за да запазите малко за следващия път, 

Коментари

Новини Варна