IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Здраве
17:00 | 18 ноември 2021
Обновен: 21:34 | 10 май 2024

СЗО: България прекалява с употребата на антибиотици

На 18 ноември отбелязваме Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците

По материала работи: Слав Велев
СЗО: България прекалява с употребата на антибиотици

Тревожна статистика от Световната здравна организация. Според данните от България в условията на пандемия се наблюдава прекомерна и понякога и ненужна употреба на антибиотици, предаде Агенция Крос.

Учените алармират, че това може да доведе до резистентност на населението към медикаментите, което да се превърне в сериозна заплаха за здравето в световен мащаб.

„От проучването, в което участваме, заедно с 27 държави - единствено България докладва повишаване на консумацията от порядъка на 20-30%, което е доста тревожно", обясни доц. Иван Иванов от Центъра по заразни и паразитни болести.

„Да не се изписват антибиотици, без да има антибиограма и нужда от това. Да има една чувствителност по темата и хората да се интересуват от собственото си здраве. Както започнаха да се интересуват от страничните ефекти на ваксините срещу коронавирус, така да се интересуват какви биха били последствията от тази свръх употреба на антибиотици", призова експертът Михаил Околийски от СЗО - България.

На 18 ноември отбелязваме Европейския ден на осведомеността относно антибиотиците. Той е обявен за такъв през 2008 г. по идея на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Целта е да се повиши информираността на обществото относно рационалната антибиотична употреба. Този ден поставя началото и на Световната седмица на осведомеността за антимикробната резистентност, която ще продължи до 24 ноември. Всички инициативи, свързани с нея, са насочени към насърчаване на отговорното приложение на антибиотиците и популяризиране на здравните рискове, до които води антибиотичната резистентност в глобален мащаб. Според Световната здравна организация тя е една от десетте най-големи заплахи за общественото здраве, пред които е изправен светът. Причината е, че прекомерната и неправилна употреба на антимикробни лекарствени средства предразполага към развитието на устойчиви на медикаменти патогенни организми. Антимикробната резистентност възниква, когато бактериите, вирусите, гъбичките и паразитите се променят с течение на времето, и спират да реагират на лекарства, в това число и на антимикробните, каквито са антибиотиците, антивирусните, противогъбичните и антипаразитните средства, използвани за лечение на хора и животни. Особено опасно е бързото развитие и разпространение на т. нар. „супербактерии“. Това са микроорганизми, които причиняват нелечими със съществуващите антибиотици инфекции. Така се възпрепятства ефективната превенция и терапия на много заболявания, някои от които - животозастрашаващи. Увеличава се рискът от тяхното разпространение, тежкото им протичане и в някои случаи - леталния им изход.

Затова и темата на тазгодишната Световна седмица на осведомеността за антимикробната резистентност е: Разпространяване на осведомеността, спиране на резистентността. С нея се отправя призив към всички заинтересовани сектори за разумна употреба на антимикробните средства и предприемане на спешни действия за предотвратяване разпространението на резистентни към лекарства инфекции. В условията на пандемия от COVID-19 това е изключително важно. Ето защо припомняме някои от основните факти за антибиотиците. На първо място трябва да се знае, че от откриването им в началото на 20 в. до наши дни те са намалили значително смъртността от опасни инфекции, но от съществено значение е да се приемат при необходимост, по предписание и под контрола на лекар. В противен случай неправилната им употреба може да доведе до антибиотична резистентност и болести, причинени от резистентни бактерии, които всяка година отнемат стотици хиляди животи по света.

Коментари

Новини Варна