IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
12:40 | 23 април 2024
Обновен: 00:46 | 4 май 2024

Повече от половината българи са "ЗА" ваксините

През последните три години повече от 1,8 милиона деца в Европейския регион на СЗО са пропуснали имунизация срещу морбили

По материала работи: Слав Велев
Повече от половината българи са "ЗА" ваксините

Снимката е илюстративна: АРХИВ

През последните дни в България са регистрирани близо двеста потвърдени случая на коклюш, като епидемиологичните прогнози са за увеличаване на броя им до хиляда през следващия месец. Повече от половината родители на деца от 0 до 4 години подкрепят задължителната рутинна имунизация, според проучване на Министерството на здравеопазването и УНИЦЕФ 

Ваксините са едно от най-големите постижения на човечеството. Само през последните 50 години те са спасили 154 милиона живота - това са повече от 3 милиона живота годишно или по 6 души всяка минута в продължение на пет десетилетия. За същия период ваксинацията е намалила детската смъртност с 40 %. Днес повече деца доживяват до първия си рожден ден и след това, отколкото когато и да било в човешката история досега. 

Създаването на Разширената имунизационна програма (РИП) преди 50 години е ключов момент в историята на общественото здраве и всяка година спасява милиони животи по света. През 1974 г. само 5% от децата по света са били ваксинирани срещу дифтерия, тетанус и коклюш. Днес тази цифра е нараснала до почти 85 % от децата по света и 94 % в европейския регион на СЗО.  

Само пет години след въвеждането на Европейската имунизационна програма (ЕИП) едрата шарка е ликвидирана. Оттогава географският обхват на дивия щам на полиомиелитния вирус е сведен само до две държави, а заплахата от няколко сериозни инфекциозни детски болести е намаляла драстично.

Непрекъснатите иновации в областта на имунологията доведоха до разработването на ваксини, които могат да предпазват от още повече заболявания, което открива възможността в Европейския регион в близко бъдеще да бъде премахнато разпространението на хепатит В и ракът на маточната шийка. 

Докато празнуваме тези толкова значими постижения, които запазиха здравето на множество поколения, оставаме в очакване на последиците от безпрецендентно въздействие на пандемията от COVID-19 и върху нашите общества и икономики, върху здравните системи и предоставянето на здравни грижи. 

Спадът в нивата на ваксиниране в някои страни от европейския регион между 2020 и 2022 г. хвърля светлина върху уязвимостта на нашия успех. През последните три години повече от 1,8 милиона деца в Европейския регион на СЗО са пропуснали да се ваксинират срещу морбили. Последицата от това е 60-кратно увеличение на броя на случаите на морбили през 2023 г. спрямо 2022 г., включително в някои от съседните на България държави, което прави страната уязвима към странични ефекти от миграцията, например.

В тези обстоятелства УНИЦЕФ България подчертава необходимостта от поредица от ключови дейности и препоръки: 

През последните 10 години УНИЦЕФ пилотира модел на патронажна грижа в областите Сливен и Шумен, който се оказа изключително успешен за най-добрия старт в живота на всяко дете. Разширяването на обхвата на универсалните услуги за домашно посещение в цялата страна ще даде възможност това да се използва като платформа за повишаване на осведомеността сред бременните жени и родителите на малки деца, особено в уязвимите общности, относно значението на имунизирането на децата им, както и за предоставяне на по-всеобхватни грижи; 

УНИЦЕФ създаде и популяризира безплатното мобилно приложение за родители Bebbo. То трябва да бъде достъпно за възможно най-много семейства в страната, тъй като съдържа и ценна информация за имунизацията на децата, както и за осигуряването на цялостна грижа за всеки аспект от развитието и благосъстоянието на малките деца; 

УНИЦЕФ подкрепя информационната кампания на Министерството на здравеопазването и специализирания уебсайт +Men. Необходимо е повече медии и професионални организации да се включат в усилията за повишаване на здравната грамотност и борба с дезинформацията за ваксините;

УНИЦЕФ и МЗ проучват нагласите на родителите и личните лекари към Националния имунизационен календар. Необходимо е да се увеличат усилията за изграждане на капацитет за междуличностно общуване и изграждане на доверие във ваксините от страна на студентите по медицина и младите хора, които се подготвят за родителство. 

Министерството на здравеопазването и Детският фонд на Организацията на обединените нации (УНИЦЕФ) проведоха съвместно национално представително проучване за нагласите на родителите и общопрактикуващите лекари към Националния имунизационен календар за 2023 г. Проучването е проведено от социологическа агенция "Глобал Метрикс" сред 1002 родители на деца до 4-годишна възраст и 350 общопрактикуващи лекари с деца в практиката си.  

Резултатите показват, че 61% от родителите подкрепят задължителните ваксини и биха поставили всички или дори допълнителни ваксини на децата си.  

Над 77% от родителите определят лекарите като основен източник на информация по въпросите на ваксините, а  

95% от общопрактикуващите лекари (ОПЛ) съветват родителите да ваксинират децата си с всички ваксини от задължителния имунизационен календар. 

"Въпреки положителната тенденция в България сред уязвимите общности има неравнопоставеност, която заслужава специално внимание при децата от ромски произход, децата с увреждания, децата бежанци , които често са сред подрастващите с нулева или недостатъчна ваксинация и се нуждаят от наваксване, за да се предотвратят по-нататъшни епидемиологични взривове", подчерта Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България.

Почти половината от общопрактикуващите лекари заявяват, че са изпитвали трудности при общуването с родителите. Една от основните причини според тях е "липсата на информираност" срещу кои заболявания са ваксините от имунизационния календар и кога се прилагат, както и страхове и опасения за странични ефекти от ваксините, незаинтересованост на родителите по отношение на имунизацията на децата, разпространение на негативни мнения, дезинформация и погрешни схващания за ваксините, проблеми с разбирането и комуникацията с хора с ниско ниво на образование, вкл. представители на етнически малцинства. 

"Необходими са обучени здравни работници в общността, като патронажни сестри и здравни медиатори, които да информират и подкрепят всяко семейство как да се възползва от правото си на здравни грижи, за да може всяко дете да се развива. Необходима е и проверена, налична информация, достъпна за всяко семейство и адаптирана към неговите нужди", допълни Кристина де Бройн, като изрази готовността на УНИЦЕФ България да продължи да работи с държавните здравни власти, семействата, медиите и професионалистите, за да гарантира, че българските деца са в безопасност и защитени.

Коментари

Новини Варна