IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Здраве
15:30 | 24 април 2024
Обновен: 10:18 | 6 май 2024

УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приета за официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

"Терапията" е единствената болница в България, в която се извършват трансплантации както при деца, така и при възрастни пациенти

По материала работи: Слав Велев
УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна бе приета за официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации

Снимка: УМБАЛ „Св. Марина“ – Варна

Отделението по трансплантации към УМБАЛ “Св. Марина" - Варна вече е официален член на Европейското дружество по костно-мозъчни трансплантации. Членството в Европейската мрежа осигурява развитие в областта на научните постижения в сферата на клетъчните терапии, дава възможност за участие в специализирани работни групи, развива професионално не само лекари, но сестри и немедицински персонал, което води до повишаване на квалификацията и експертизата на служителите.

​УМБАЛ “Св. Марина" е единствената болница в България, в която се извършват трансплантации както при деца, така и при възрастни пациенти. Първата автоложна трансплантация е извършена през 2014г., а първата алогенна през 2017г.  До момента са извършени 203 автоложни трансплантации, 2 от които при деца и 103 алогенни, от които 5 при деца.  През тези 10 години трансплантационната активност постоянно се увеличава, като дейността не е спирала, дори по времето на пандемията Ковид 19. Мултидисциплинарният лекарски екип е прeминал специализации в Европа, Америка и Русия и работи в тясна колаборация с експерти в областта от Израел, САЩ и Европа.

Все повече намалява броят на пациентите, които търсят алтернатива за лечение в чужбина, а тези, които са трансплантирани извън България, предпочитат да се проследяват от лекарите в УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна. Това се дължи на мултидисциплинарния подход в проследяването на трансплантираните пациенти, което заздравява доверието между пациентите и лекарите. 

Коментари

Новини Варна