IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
12:39 | 25 април 2024
Обновен: 00:02 | 5 май 2024

Две ферми в Добрич пламнаха от "птичи грип"

26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега

По материала работи: Слав Велев
Две ферми в Добрич пламнаха от "птичи грип"

Две ферми в Добрич пламнаха от "птичи грип". 26 случая на високо патогенна инфлуенца по птиците са регистрирани у нас от 2023 година до сега. 12 са случаите от тази година.

В едноседмичен срок е необходимо да се проведат срещите по общини, стана ясно на среща в Областна управа-Варна, предаде Радио Варна.

В момента областта не е засегната.

Засегнати са Добрич, Пловдив, Кърджали, Хасково.

Хората е необходимо да се информират да държат птиците в затворени помещения. 

Отделно трябва да се гледат патиците и кокошевите птици, тъй като патиците са преносители на вируса.

Стопаните трябва да уведомят ветеринарния лекар или кметството, ако имат голям брой мъртви птици. Сред признаците на болестта е посиняването на гребена на животните.

При възникване на огнище, мерките са загробване на птиците. Но например в Долни чифлик няма площадка за загробване, а там функционира ферма с 20 хиляди птици.

След едно седмица ще бъдат свикани общинските епизоотични комисии на разяснителна среща.

Какво представлява инфлуенцата по птиците?

Инфлуенцата по птиците е вирусно заболяване, което се среща предимно при птиците. Вирусите на инфлуенца по птиците са или високопатогенни или нископатогенни вируси (съответно ВПИП и НПИП) в зависимост от способността им да причиняват тежки или леки заболявания и смъртност при пилетата. Това е отразено и в молекулярната структура на вируса. Дивите птици, по-специално водолюбивите птици, са естествени гостоприемници и резервоари за всички видове вируси на инфлуенца по птиците, поради което те играят основна роля в развитието, поддържането и разпространението на тези вируси. Домашните птици, заразени с НПИП, могат да проявят леки признаци на болестта или изобщо да не проявят клинични признаци. Инфекциите, причинени от ВПИП, могат да причинят тежко заболяване и смърт при домашните птици

 

Коментари

Новини Варна