IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Здраве
15:00 | 26 април 2024
Обновен: 07:02 | 6 май 2024

Осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

Работят за осигуряване на диагностика към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен

По материала работи: Слав Велев
Осигуряват безплатно имунизиране на бременните срещу коклюш

Mинистърът на здравеопазването д-р Галя Кондева и здравният инспектор доц. Ангел Кунчев/Снимка: БГНЕС

Министерството на здравеопазването ще осигури безплатни ваксини срещу коклюш на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица. Това съобщи на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването д-р Галя Кондева.

"Регистрираните случаи на коклюш в страната са над 500, при 4 в същия период на миналата година. Това съвсем ясно показва тенденцията за епидемично разпространение на заболяване. Над 90% от случаите са деца. рисковата група от усложнения и хоспитализация са децата до 1 година. 84% от тях са неимунизирани поради ненавършена възраст или други причини. Вземайки предвид това и полученото вече становище на Националния съвет по имунизиции и получено становище от експертния съвет, предприемам следните действия:

Актуализация на имунизационния календар: допуска се основната планова имунизация срещу дифтерия и коклюш да стартира по-рано от 6 седмица.

Министерството на здравеопазването ще осигури на всички бременни от 27 до 36 гестационна седмица, които желаят да се имунизират безплатно, независимо от това дали са здравноосигурени или не", каза Кондева, цитирана от БНТ.

Имунизациите ще се извършват безплатно в обособени имунизационни пунктове, обясни здравният инспектор доц. Ангел Кунчев.

"Работим и по отношение на осигуряването на диагностика, доста по-широко. Към четирите центъра във Варна, Пловдив, Стара Загора и Плевен ще добавим и Бургас, тъй като там и ма възможност. на тези места ще се прави безплатна ПСР диагностика по критерий на първи случай, тежки случаи, случаи в организирани колективи и т.н. Това ще доведе до намаляване на риска. И в Европа 80% от заболелите са неимунизирани, или с пропуснати имунизации или изцяло неваксинирани", подчерта доц. Кунчев.

Коментари

Новини Варна