IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Здраве
15:20 | 2 май 2024
Обновен: 07:18 | 15 май 2024

Отменената частна болница „Мама и аз“ се оказа с едва 40 легла за деца

Вижте стенограмата на Министерския съвет

По материала работи: Слав Велев
Отменената частна болница „Мама и аз“ се оказа с едва 40 легла за деца

От Министерския съвет публикуваха стенограмата от заседанието на служебното правителство, на което бе взето решението за създаване на частна детска болница „Мама и аз“. Обсъждането се е провело на 30 април т.г., а на следващия ден – 1 май, беше отменено. Документът е публикуван днес и е публично достъпен на Правно-информационната система на Министерския съвет.

От стенограмата е видно, че решението е втора точка от дневния ред, а по него докладва служебният министър на здравеопазването Галя Кондева. То е прието без служебният премиер и другите министри да изразят съображения по него.

За строежа на частната болница "Мама и аз" са преминати преминати всички процедури, за да се достигне до това предложение за проект. Това казва служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева на заседанието на Министерски съвет на 30 април, на което беше одобрено изграждането на болницата.

"Получили сме одобрението на всички институции, които участват в този процес, те са приложени към документацията и във връзка с всичко, което изложих предлагаме проект на решение на Министерския съвет за одобряване създаването на лечебно заведение за болнична помощ на територията на град София", казва още министър Кондева.

Като аргументи тя посочва, че в рамките на процедурата по Закона за лечебните заведения е получено и становище от Националната здравноосигурителна каса, според което се счита за възможно финансирането на заявените от инвеститора дейности в периода на тяхното реализиране и в рамките на утвърдените от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса финансови параметри при сключване на договор.

Решението на Министерски съвет, с което одобрява инвестиционното намерение на "Търговска лига" за строеж на голяма болница за деца и възрастни, провокира широко обществено недоволство.

Според експерти столицата има болнични легла в излишък и в същото време изпитва недостиг от медицински специалисти, които да работят с деца. Изграждането на голяма частна болница, която да лекува деца преди старта на Националната детска болница, би лишила от кадри държавното лечебно заведение, смятат педиатри.

На фона на общественото недоволство вчера служебният премиер Димитър Главчев отмени решението за изграждането на частната болница като заяви, че ще иска обяснение от здравния министър д-р Галя Кондева.

Текстът на стенограмата може да видите ТУК.

Коментари

Новини Варна