IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Здраве
12:40 | 14 май 2024
Обновен: 14:55 | 25 юли 2024

Нова слънчева буря удря Земята днес или утре

По-голямата част от радиацията ще бъде погълната от магнитното поле на нашата планета

По материала работи: Слав Велев
Нова слънчева буря удря Земята днес или утре

Слънчевите радиационни бури възникват, когато мащабно магнитно изригване, често причиняващо изхвърляне на коронална маса и свързаното с него слънчево изригване, ускорява заредените частици в слънчевата атмосфера до много високи скорости/Снимка: NASA

На Слънцето продължават да се появяват изригвания, т.е. емисии на електромагнитно лъчение, което съдържа голям брой заредени частици. Те се ускоряват и увеличават броя си поради силната магнитна активност на повърхността на звездата. Националната администрация за океаните и атмосферата на САЩ издаде предупреждение, че има 60 процента шанс буря със слънчева радиация да удари Земята още във вторник, 14 май или сряда, 15 май.

Слънчевите радиационни бури възникват, когато мащабно магнитно изригване, често причиняващо изхвърляне на коронална маса и свързаното слънчево изригване, ускорява заредените частици в слънчевата атмосфера до много високи скорости. Най-важните частици са протоните, които могат да бъдат ускорени до големи части от скоростта на светлината.

Частиците могат да взаимодействат с магнитното поле и атмосферата на Земята и да причинят прекъсване на сателитните комуникации и електрическите мрежи. По време на радиационни бури се предвижда заредените частици да бъдат уловени в извито магнитно поле, което се простира от Слънцето по-навътре в Слънчевата система, пише Daily Mail.

Докато Слънцето се върти, магнитните полета, излъчвани от него, се огъват, преминавайки покрай планетите и създавайки спирална структура, известна като спиралата на Паркър. Заредени частици от слънчево изригване могат да попаднат в тези спирали и да ударят Земята. Магнитната буря на Слънцето, отговорна за тези събития, причинява най-мощния клас слънчеви изригвания - клас X.

Слънчевата радиационна буря, която учените прогнозират, е различна от геомагнитните бури, които удариха Земята миналата седмица. По-голямата част от радиационната буря ще бъде погълната от магнитното поле на Земята, но не и в близост до полярните региони.

В същото време учените отбелязват, че през следващите дни на Земята са възможни и геомагнитни бури, макар че няма да са толкова силни, колкото миналата седмица. Също така остава възможността полярното сияние да се появи много по-далеч от полярните региони, както беше преди няколко дни.

Новата слънчева радиационна буря е свързана с гигантското слънчево петно ​​AR3664, което преживя изригвания от клас X и изхвърляне на коронална маса през последната седмица. Това е едно от най-големите слънчеви петна през последните десетилетия, с размери 15-17 пъти по-големи от Земята. Това място има магнитно поле, което е 2500 пъти по-силно от магнитното поле на нашата планета.

Сателитът за космическо време GOES-18 вече е засякъл протони, изхвърлени от Слънцето, навлизащи в земната атмосфера и ще продължи да го прави през следващите дни. Според учените нивото на протонна радиация е много по-високо, което само показва очакваната слънчева радиационна буря.

Коментари

Новини Варна