Когато говорим за нездравословно хранене, често си представяме пържени картофи, мазни пици или прегоряло месо. Но истината е, че вредността на една храна не винаги зависи само от начина на приготвяне. Съвременните научни изследвания обръщат внимание на нещо още по-опасно – самия състав и степента на преработка на храната.
Все повече данни показват, че определени храни могат да нанесат сериозни вреди на здравето, дори и ако не са пържени, пушени или приготвени по вреден начин. Ето кои храни са посочени от науката като най-вредни сами по себе си:
Най-вредните храни според научни изследвания
1. Силно преработени храни Тези храни съдържат множество добавки, изкуствени съставки, стабилизатори и аромати, а често почти не съдържат истински хранителни вещества. Консумацията им е свързана с:
· затлъстяване,
· диабет тип 2,
· сърдечно-съдови заболявания,
· повишен риск от преждевременна смърт.
Примери:
· пакетирани сладкиши, вафли, бисквити;
· безалкохолни напитки;
· зърнени закуски с високо съдържание на захар;
· замразени готови храни.
2. Преработени меса Колбаси, бекон, кренвирши, шунка – всички те съдържат нитрати и консерванти, които при нагряване образуват потенциално канцерогенни съединения. Консумацията им е свързана с:
· повишен риск от рак на дебелото черво,
· сърдечни заболявания,
· високо кръвно налягане.
3. Храни с високо съдържание на добавени захари Захарта, особено в течна форма (като в безалкохолните напитки), е доказан фактор за:
· инсулинова резистентност,
· затлъстяване при деца и възрастни,
· повишен риск от диабет тип 2.
4. Храни с изкуствени оцветители и добавки Някои добавки, използвани за цвят, аромат или консистенция, са свързвани с:
· хиперактивност при деца (особено някои оцветители),
· алергични реакции,
· потенциален канцерогенен ефект при дългосрочна употреба.
За да се предпазим, е добре да:
· избираме пълноценни, непреработени храни – плодове, зеленчуци, пълнозърнести, ядки, бобови;
· избягваме продукти с дълъг списък от съставки, особено с труднопроизносими химически имена;
· четем етикетите и ограничаваме приема на добавена захар, сол и стабилизатори.
Истински здравословната храна не винаги идва от „био“ етикета – тя често е просто по-близо до природата и по-далече от фабриката.