IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избори 2021
10:00 | 16 март 2021
Обновен: 07:09 | 23 март 2024

Прогноза: 30 000 души под карантина няма да могат да гласуват

В Чехия заразените можели да упражнят правото си на вот направо от автомобила си

По материала работи: Ставри Таргов
Прогноза: 30 000 души под карантина няма да могат да гласуват

Хората, които ще бъдат поставени в изолация в периода между 1 и 4 април, са лишени от възможността да гласуват на парламентарните избори.

"На този етап, предвид данните за заболели, може би около 15 хил. души биха били лишени от правото да гласуват. И ако имат и минимум по един контактен, бройката ще скочи още - около 30 хил. Това обяви в студиото на "България сутрин" адвокат Силвия Петкова.

Тя търси съдействие за сезиране на Конституционния съд, за да не бъдат нарушени избирателните права на тези граждани.

"Може да се обяви за противоконституционно това решение. Ако има кой да сезира Конституционния съд своевременно, ще може да се произнесе това решение за противоконституционно", обясни още юристът.

Гражданите, които са лишени от избирателно право, могат да подадат жалба в Европейския съд по правата на човека.

"Обезщетения до 3 хил евро. могат да получат гражданите, които са подали молба до Европейския съд за правата на човека. Когато има голям брой засегнати, се присъжда парично обезщетение. Има решения, в които обаче не се присъжда обезщетение за неимуществени вреди“, изтъкна адвокат Петкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"През 2020 г. по света бяха организирани избори и бяха запазени изборните права", каза тя.

Като пример Петкова посочи Чехия. "Там направо от автомобила си заразеното лице можеше да гласува. Така успяха да запазят и избирателно право на гражданите и здравето им. Хърватия също", обясни адвокатът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Коментари

Новини Варна