IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори 2021
10:00 | 2 април 2021
Обновен: 01:23 | 29 април 2024

Кой с кого след вота: 4 варианта за правителство – кой от тях е възможният?

Ще разберем след 5 април

По материала работи: Ставри Таргов
Кой с кого след вота: 4 варианта за правителство – кой от тях е възможният?

4 варианта за нов кабинет се очертават след изборите. Това показва анализът на последните социологически прогнози преди вота на "АлфаРисърч", АФИС, "Барометър". Те сочат, че ГЕРБ води. Един център - "Рего" даде преднина на БСП, а в зависимост от активността в новото Народно събрание ще очаква да има 5 или 8 партии. Нито една от тях обаче няма да класира достатъчно депутати за собствено правителство, пише "Стандарт".

Нещо повече - колкото по-шарен е парламентът, толкова по-голяма ще трябва да е коалицията, осигуряваща 121 гласа парламентарното мнозинство. И ако партиите не се откажат от клетвите си в кампанията, формирането на кабинет няма да е възможно. Ако са склонни обаче на компромиси, сценариите са 4.

Първият е мечтата на ГЕРБ и Патриотите - коалиция с ВМРО и ВОЛЯ-НФСБ. Той би бил възможен при висока активност. Но тогава освен патриотичните формации, в НС ще са и още три протестни - на Мая Манолова, Демократична България и партията на Слави Трифонов.

Този сценарий, който политологът доц. Борислав Цеков нарече "От същото, но в повече", със сигурност би срещнал мощната опозиция и на БСП, и на ДПС.

Противоположният вариант, който би могъл да се реализира при ниска активност, е кабинет ГЕРБ - Демократична България. Ако до урните отидат под 2,4 милиона избиратели, на вота ще се бият твърдите ядра.

Градската десница разполага с такова и най-вероятно би влязла с 20 депутати. Аритметично с ГЕРБ биха надвишили 100-те гласа. Но проблемът с кворума и опозицията остава, даже с още по-голяма острота.

Затова и доц. Цеков дава трети вариант "Отечествен фронт" - всички срещу ГЕРБ. При него кабинет биха могли да направят БСП, ДПС, „Има такъв народ“, формацията на Мая Манолова. Този формат обаче ще срещне сериозен десен отпор както от страна на ГЕРБ, които се сочат за победители, така и от другите десни формации.

Съществува и четвърти вариант - програмен кабинет. Не тип "Беров" от партийни експерти, а надпартиен, дори с партийно неутрален премиер. Разликата от досегашните коалиции е, че ще се формира на основа на програма за възстановяване, а не на партийни договорки.

Нещо като италианския вариант на Марио Драги. Големият въпрос обаче е имаме ли българския Супер Марио, който да говори свободно с всички партии, да може да се разбере с тях и да постигнесъгласие за кабинет, който да работи за национални приоритети и оттласкване от коронакризата?

Ще разберем след 5 април.

Коментари

Новини Варна