IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Избори 2021
10:30 | 4 април 2021
Обновен: 18:20 | 27 март 2024

Как да гласуваме с машина - трябва ни минута за вота

10 машини не сработиха за изборния ден, една от тях е в Балчик

По материала работи: Слав Велев
Как да гласуваме с машина - трябва ни минута за вота

Машини за гласуване трябва да има във всяка секция с над 300 избиратели

В област Варна машините за гласуване са към 500 по информация на областния управител Стоян Пасев, предаде БНР. Повече от 9400 са те в страната.

От тях в града машини ще има в близо 360 секции. Вижте пълния списък на изборните секции,  в които има машини за гласуване.

Всяка СИК разполага с техник за консултации и три карти за машината. С една и съща карта не може да се гласува последователно . Във всяка СИК с машина трябва да има  непрозрачна урна за разписките

Имената на партиите и коалициите не се изписват на дисплея, а само техните номера, както и на преференциите - всеки избирател трябва предварително да е запознат кой номер съотвества на избраната от него формация. След края на гласуването има бутон ПРОВЕРИ, с който всеки може да види какво точно е избрал на машината.  При грешка или промяна на избора гласоподавателят може няколко пъти да се връща и да прави промени .  При окончателен избор се натиска бутон ГЛАСУВАЙ и машината отпечатва разписка.  Тогава  избирателят проверява разписката дали показва точно неговият избор, сгъва я, пуска я в непрозрачната урна и предава картата на СИК. Целият процес отнема максимум минута.

Няма недействителни гласове когато се гласува с машина. Също така машината не позволява да се отбелжи преференция, когато се гласува с "не подкрепям никага" или за независим кандиат. Машините може да се ползват с ръкавица.

10 машини не сработиха за изборния ден, една от тях е в Балчик, съобщиха от ЦИК. Там се провежда хартиено гласуване. Ако машината се развали по време на процеса, с преминава към вот на хартия.

 

Коментари

Новини Варна