IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори 2021
16:30 | 17 юни 2021
Обновен: 17:28 | 16 април 2024

72 000 души са подали заявления за гласуване в чужбина

Секциите ще бъдат над 750

По материала работи: Ставри Таргов
72 000 души са подали заявления за гласуване в чужбина

Подадени са близо 72 хил. заявления за гласуване в чужбина. Това каза говорителят на ЦИК Цветозар Томов и допълни, че това са около 15 хил. по-малко от изборите на 4 април. 

„От което обаче не следва, че интересът на българските общности извън страната е по-слаб. Съществува една доста голяма разлика между ситуацията преди изборите през април и сегашната ситуация, и тя е в това, че този път бяха открити над 500 секции на базата на гласували 100 или повече избиратели в различни места в света.

Това, както личи и по броя на подадените заявления, се отразява демотивиращо на хората в тези места, където така и така има секция да подават заявления", каза Томов, цитиран от БГНЕС. 

Той обясни, че все още не е ясен броят на секциите, които ще бъдат разкрити в чужбина, но те със сигурност ще бъдат между 750 и 800. 

Най-много секции ще бъдат открити във Великобритания, Германия и Турция. Окончателното решение и яснота за броя на секциите в чужбина ще бъде взето до една седмица, каза говорителят на ЦИК, цитиран от bTV.

Коментари

Новини Варна