IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Избори 2021
10:45 | 25 юни 2021
Обновен: 15:38 | 27 март 2024

Финално: Почиваш на хотел по морето – не гласуваш на предсрочния вот на 11-ти!

Това стана ясно на брифинга на Централната избирателна комисия

По материала работи: Ставри Таргов
Финално: Почиваш на хотел по морето – не гласуваш на предсрочния вот на 11-ти!

Български граждани, които на 11 юли са на почивка в хотел или друго място за настаняване по родното Черноморие, няма да могат да упражнят правото си на глас на парламентарните избори на 11 юли. Те могат да гласуват само в секция по постоянен или настоящ адрес.

Това стана ясно на брифинга на Централната избирателна комисия.

"Знаете, че имахме множество запитвания от избиратели, които са планирали лятната си почивка. Според закона от 2009 г. насам в страната българските избиратели гласуват по постоянен или настоящ адрес. Опитахме се да използваме възможност в закона за гражданската регистрация да може като настоящ адрес да се посочи хотела или мястото, в което са отседнали и водихме такива разговори с МРРБ.

Редът за прилагането му обаче не е в компетенциите на ЦИК. Затова искам да напомня, че срокът за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес изтича тази в събота", обясни зам.-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

Вече се печатат и над 7 400 000 хартиени бюлетини, като за всяка секция ще бъдат доставени толкова бюлетини колкото е броят на избирателите по списък.

Хартиени бюлетини ще се използват в секциите с машинно гласуване само, ако по някаква причина устройството спре да работи.

На частичните местни избори тази неделя с машини ще се гласува в 188 секции, като в 38 от тях устройствата ще са по две.

Вече е завършила процедурата за доставка на допълнителните 1637 машини, като те се очаква да пристигнат най-късно до понеделник - вторник.

Към момента 21 организации са регистрирани от ЦИК и ще имат наблюдатели на вота на 11 юли.

Около 1000 души са членовете на секционните комисии в чужбина, излъчени от партии и коалиции. Това е около 25% от нужния брой. Останалите места ще се попълнят с представители на българските общности по света и служители на външно министерство, добави Томов, цитиран от "24 часа".

Коментари

Бай Ганьо ( преди 2 години )
Значи ако не съм на адреса си не мога да гласувам, но ако съм в чужбина мога където си искам.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна