IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Избори 2021
10:30 | 2 юли 2021
Обновен: 12:19 | 29 април 2024

Спре ли машината, прегрее ли, 20 минути ремонт. Не тръгне ли – бюлетини

В изборния ден навсякъде за дезинфекция на машините и картите ще се използва само етилов спирт от 75 процента

По материала работи: Ставри Таргов
Спре ли машината, прегрее ли, 20 минути ремонт. Не тръгне ли – бюлетини

Ако машина не стартира или спре работа по време на изборния ден, председателят на съответната комисия трябва да уведоми незабавно РИК и колцентъра на “Сиела Норма”.

Това е записано в методическите указания на ЦИК към членовете на секционните комисии. Ако 20 минути пристигнал техник не може да оправи машината, ще се минава на хартия.

Секционната избирателна комисия съставя констативен протокол, в който се описва часът на спирането на работата на машината, причината и описание на конкретната ситуация, часът на уведомяване на колцентъра и на техника и часът на неговото пристигане.

“Ако техническите причини не могат да бъдат отстранени в срок до 20 минути, СИК взема решение и уведомява РИК и ЦИК за наличие на предпоставки за преустановяване на машинното гласуване и преминаване към гласуване само с една машина, ако в секцията има втора. В противен случай изборният ден ще продължи с хартия.

В тези 9 401 секции в страната, в които ще се гласува с машина, общо в 1 115 от тях ще се гласува с две устройства. Това решение го взехме преди 2 дни, посочи говорителят на ЦИК Росица Матева по време на брифинг.

От ЦИК са изготвили и указания на секционните комисии да не облепват с никакви стикери и знаци смарт-картите, които се поставят в машините за гласуване с цел да улеснят гражданите.

В изборния ден навсякъде за дезинфекция на машините и картите ще се използва само етилов спирт от 75 процента, защото препарати на гелова основа блокирали и разваляли картите.

“Имахме случай в едно от местата за гласуване, където всички смарт карти са повредени поради третирането им с неподходящи материали. Предоставихме ново закупено количество”, посочиха още от ЦИК.

Избирател няма право да снима вота си и ако е необходимо, членовете на комисията ще подадат сигнал на охраняващите полицаи, отбеляза говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

Машините могат да работят от 0 до 45 градуса, отбелязаха още от ЦИК. И се позоваха на направените тестове на устройствата.

Указания
 
Помощ ще има, но от 2 метра
 
Ако избирател има затруднение с гласуването, член на СИК може да му помогне. Това е записано в методическите указания на ЦИК. Представителят на Комисията обаче може да оказва съдействие от не по-малко от 2 метра разстояние, без да има видимост върху екрана и без да влияе върху вота на избирателя и при запазване тайната на вота.

Личната карта на избирателя ще се връща едва, след като той пусне контролната разписка в кутията до машината за гласуване и върне смарт картата с надпис “Избирател”, както положи подпис в избирателния списък.

От ЦИК отново припомниха, че избирателят може да гласува с лична карта, чийто срок е изтекъл в периода от 13 март 2020 г. включително до изборния ден, съобщава "Труд".
 

Коментари

Новини Варна