IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Избори 2021
11:00 | 11 юли 2021
Обновен: 13:20 | 23 март 2024

В 3 секции във Варна преминаха на хартиени бюлетини

В Добрич в две СИК машините са дали проблем

По материала работи: Ставри Таргов
В 3 секции във Варна преминаха на хартиени бюлетини

Над 10 са местата, където има проблем с машините в страната. За пет от тях ЦИК вече е решила, че се преминава към гласуване с бюлетини.. За останалите предстои да се вземе решение

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов съобщи за „Хоризонт“, че от няколко РИК има информация, че машините не са проработили тази сутрин.

"Имаме сведения за 7-8 машини, които за момента са създали такива проблеми. Предстои комисията да вземе решение как да се пристъпи в тези секции. Това е в рамките на очакваното, защото и при предишни машинни гласувания между половин и един процент от устройствата са създавали някакъв технически проблем. Комисията се събира в 9:30 ч. Ако г-жа Нейкова прецени, може и по рано.

„Има традиционни проблеми със съставите на секционните комисии. Някъде някои не се явяват, другаде, в последният момент се налага да се включат резерви. Като цяло не бих казал, че броят на тези случаи е по-висок, отколкото на предишни избори."

В пет секции - по една в Добрич, Карнобат, Брусарци, Полски Тръмбеш и село Янково, ЦИК е решила вече да се премине към хартиен вот заради проблемите с машините, ясни още от вчера.

В 1 343 секции в страната и 39 в чужбина ще се броят контролните разписки и ще се сравняват с машинния протокол. Секциите ще бъдат оповестени днес в 16 часа. 757 секции в чужбина са проверени за готовността им за изборите. Над 20 се проверяват в момента. Две секции в Германия няма да отворят, но това беше ясно още в петък.

Технически проблеми са установени в 26 избирателен район - София област, съобщи за БНР председателят на Районната избирателна комисия Димитър Димитров:

"Снощи в 11.30 са дошли машините в Драгоман и Сливница. В Душанци машината показа друга дата и час. Чакаме техника да дойде, не е спряна. Чакаме да видим решението на казуса. Още една в Костинброд, шеста секция, изкарва ценова разписка, чака се техник. Това са ни проблемите общо взето с машините, другите работят навсякде. Трябва да ви кажа, че кол центъра на "Сиела норма" отказваше да вдине телефона, обаче сега го вдигат".

С повече от час се забави началото на изборния ден в 13-та секция в столичното 55 Средно училище "Петко Каравелов". Причината е неработещ контакт, към който е била свързана машината за гласуване. Пред секцията се образува опашка от желаещи да гласуват:

Над 20 са сигналите за проблеми с машините в секциите в Стара Загора в началото на изборния ден, съобщи председателят на РИК Теодора Крумова.
"20 сигнала за машини, които не работят и една секционна комисия, която въобще не можа да стартира изборния ден, тъй като софтуеъра на машината се оказва, че е настроен с два часа разлика - тоест преди 9:00 ч. не може да тръгне. Чакаме указания от ЦИК".

В три секции на територията на Варна се преминава на гласуване с хартиени бюлетини, защото машините не са проработили, съобщиха от Районната избирателна комисия. В още три секции е имало проблеми с картите за гласуване, както и с отпечатване на бележките от вота, но повредите са отстранени.

В Добрич в две секции машините са дали проблем. В една от тях след решение на ЦИК се гласува само с хартиени бюлетини.

С проблем започна и машинното гласуване в Област Велико Търново. Машината в секция № 2 в Полски Тръмбеш е доставена с инсталиран софтуер, който не е за региона. Избирателите в проблемната секция гласуват с хартиени бюлетини, посочи председателят на Районната избирателна комисия Николай Илиев:
Проблем с машина в смядовското село Янково наложи изборите там да започнат с подаване на хартиени бюлетини, съобщиха от РИК Шумен.

В две секции в Червен бряг е установено, че часовниците на машината са настроени с един час разлика от реалното време. Ако се наложи, там гласуването ще бъде удължено с час, уточниха от Районната избирателна комисия. Гласуването в момента протича нормално.

В Сливен за кратко бе спряно гласуването, заради несъответствие между името на кандидат в машината и листа с преференции пред вратите. От РИК съобщиха, че проблемът не е в машините и листите пред вратите ще бъдат сменени. Изборният ден в Сливен продължава.

За проблеми с машинното гласуване в разградските села Раковски и Тодорово информират от РИК Разград. Там разписката, отпечатвана при вота, е с различна дата, уточни говорителят на РИК Юмгюл Ахмедова. Уведомена е ЦЦИК и се очаква решение. Сутринта е имало и закъснения на някои от членовете на СИК. Тези, които не са се явили, са сменени от политическите партии.

Коментари

Новини Варна