IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Избори 2021
20:30 | 11 юли 2021
Обновен: 00:03 | 13 април 2024

С машина или хартия? Как гласуваха българите

40,6% от избиратели са използвали преференция

По материала работи: Слав Велев
С машина или хартия? Как гласуваха българите

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg


На днешните избори за първи път гласуваме масово с машини, като изключения в закона се допуска само за населените места под 300 души, които ще дадат своя глас чрез хартиена бюлетина. Социологическата агенция "Маркет линкс" ви пита днес как сте гласували и как бихте искали да гласувате на предстоящите президентски избори – с машина или на хартия?

Анкетата се проведе на изхода на избирателните секции, като 96% от анкетираните са гласували с машина, а под четири на сто с хартия. На миналите парламентарни избори гласувалите с машина бяха под 24%, предаде "ДНЕС.bg".

84,8% от анкетираните казват, че биха гласували с машина на президентските избори през есента, а около 15% - с хартия. Т.е. част от избирателите все още не са готови да приемат новата технология, но и няма индикации за масови проблеми с машинния вот.

40,6% от избиратели са казали, че са използвали преференция, а 59,4 на сто не са отбелязали предпочитан кандидат в листата.

Следете как протича изборния ден на "ДНЕС.bg"

Коментари

Новини Варна