IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Избори 2021
13:00 | 7 ноември 2021
Обновен: 21:23 | 18 април 2024

Задържаха лихварка за купуване на гласове

Опрощавала вноски срещу определен вот

По материала работи: Ставри Таргов
Задържаха лихварка за купуване на гласове

При специализирана полицейска операция срещу търговията с вот в Ихтиман е задържана жена, осъществявала незаконна лихварска дейност, пише БТА.

В хода на акцията бил проверен частен адрес, където са открити и иззети 10 лични карти, шест банкови карти на жители на града, трудова книжка, тефтер с имена – с вписани различни суми срещу всяко от тях, и други документи.

Разследването е установило, че, поставяйки своите „клиенти“ в условията на пълна зависимост, 40-годишната жена е оказвала натиск върху тях да упражнят правото си на глас за определена политическа партия. Според МВР това е потвърдено в показанията на всички притежатели на намерените лични карти.

Според органите на реда схемата била жената да задържа като залог личните и банковите карти на потърсилите я за финансова помощ.

Разпореждайки се с постъпленията по дебитните карти на своите длъжници, тя манипулирала вота им на предходните парламентарни избори, посочвайки им кой номер на бюлетина да изберат, като в замяна опрощавала лихвата за един месец.

От вътрешното ведомство допълват, че сред потърпевшите е установен и възрастен неин роднина, поставен в условията на безпомощност и зависимост - както финансова, така и по отношение на основното му право да гласува, съобщава bTV.

Коментари

Новини Варна