IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Избори 2023
11:45 | 2 април 2023
Обновен: 15:32 | 25 април 2024

"Галъп": Машинното гласуване има превес

Гласоподавателите в Турция предпочитат хартиената бюлетина

По материала работи: Слав Велев
"Галъп": Машинното гласуване има превес

Снимката е илюстративна: АРХИВ

Огромен превес има машинното гласуване към момента. Това отчете пред БНР изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов. Той подчерта обаче, че това е много малка извадка на този етап.

По данни на агенцията, избирателната активност на база екзитпол към 9 часа е 3,6%.

"Това е идентично с това, което имахме по същото време на 2 октомври 2022 г. Активността се движи в рамките на тази от последните избори", каза той.

По думите му традиционно по-твърдите електорати са тези, които по-рано отиват да гласуват. Според него това не винаги е свързано с по-висока възраст. За момента няма изненади, посочи Симеонов.

Относно бомбените заплахи от последните дни, социологът отбеляза: "Уверенията на институциите са за пълна безопасност на изборния процес. Това ме кара да мисля, че държавата е в състояние да елиминира тази заплаха".

Според него обаче все пак се нагнетява усещане за страх.

Най-много секции извън България има в Турция - общо 162, от които 97 са със смесено гласуване.

В един от кварталите с най-много български изселници - "Шейх Синан" -  са разкрити 5 избирателни секции, в които гражданите могат да упражнят правото си на глас и с хартия, и с машина. Част от гласоподавателите подчертаха, че предпочитат да дадат своя вот на хартия, тъй като машината им е създавала проблеми на предходните избори. 

Равносметката към момента е, че едва-трима души са гласували с машина, а около 10 - с хартия. Още от сутринта пред секцията в квартала се изви опашка от желаещи да гласуват първи. Денят започна напълно нормално, информира "Bulgaria ON AIR".

"Избрах хартиената бюлетина, защото бързам. Всеки път гласувам - надявам се този път да е за последно", коментира един от избирателите.

Коментари

Новини Варна