IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 15°
Избори 2023
14:20 | 3 ноември 2023
Обновен: 23:30 | 28 април 2024

Започва извозването на машините за вота

Без проблеми продължава инсталирането на софтуера

По материала работи: Слав Велев
Започва извозването на машините за вота

Снимка: БТА/АРХИВ

Без проблеми продължава инсталирането на софтуера на машините за гласуване. Устройствата трябва да тръгнат към различните части на страната днес следобед, съпровождани от МВР. Утре вечер те трябва да бъдат доставени до всяка една от 5900-те секции, в които ще се гласува на машина. По закон това са секциите с над 300 избиратели.

Вчера Централната избирателна комисия получи доклад за удостоверяване на съответствието на машините, подписан от министъра на електронното управление Александър Йоловски и от ръководителите на институтите за стандартизация и метрология, предаде БНТ.

Тази сутрин проф. Иван Тодоров, акционер във фирма "Сиела", която отговаря за доставката и поддръжката на машините обяви, че поръчаната хартия за машините не съответства на стандарта, с който те работят и има риск да се повредят устройствата. По думите му това се е случило на предходния вот на 2 април и въпреки предупрежденията от страна на компанията, параметрите на хартията не са променени.

"Машините работят с едни ролки от хартия, които са 12 мм в диаметър. От ръководството на ЦИК са поръчали не 12 мм, не 17мм, което е максимумът - а 25,5 мм. Това стана на предишните избори през април месец. Казахме, че не може, че не трябва, че поврежда машините... на тези избори отново, въпреки че имаха предостатъчно време, те поръчаха пак 25,5 мм.

И ето в цифри: през октомври 2022 заради проблеми с печата само 2 машини са излезли от строя. През април 2023 - 67 машини заради печата само са излезли от строя и това ще нараства експоненциално. Това е държавно имущество за много милиони и то чрез тези нестандартни ролки се поврежда и поврежда непрекъснато.

Това е все едно на дизелова кола да сложиш бензин и на бензинова - дизел - ами ще се повреди с течение на времето. На мен поне ми говори, че това е една стандартна политика срещу машинното гласуване от страна на ръководството", проф. Иван Тодоров - "Сиела".

В неделя избираме кметове на 91 на общини, 491 на кметства и 31 на райони.

Коментари

Новини Варна