IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
14:17 | 24 април 2018
Обновен: 07:49 | 11 май 2024

Иван Портних: Предстои облагородяването на междублоковите пространства

Някои „общественици“ провалиха проекти с европейско финансиране в цели квартали, добави кметът

По материала работи: Борис Проданов
Иван Портних: Предстои облагородяването на междублоковите пространства

Синята зона не може веднага да реши проблема с колите в центъра на Варна, но е важна част от усилията ни за регулиране на този процес. Това каза кметът Иван Портних.

 

„Изминахме дълъг път от процедури, за да стигнем до етап реализация на Синята зона, която ще се случи поетапно, за да не се създава дискомфорт на гражданите. Това е уреден в световен мащаб механизъм на регулиране на паркирането в натоварените градски зони във всеки един град. Целта е облекчаване на трафика в централната част и осигуряване на проходимост за пешеходците“, обясни Иван Портних.

 

„Колите няма да изчезнат като с магическа пръчка. Вече сме се насочили и към оправянето на междублоковите пространства, създаването на нормални опции хората да паркират близо до мястото, където живеят. Не да спират по градини и поляни. Правим сериозни стъпки в тази посока. Започваме ІІІ микрорайон във „Владиславово“, цялостно. Да припомня, че така можеше да бъде в „Кайсиева градина“, „Левски“ и „Младост“. Там бяхме осигурили европейско финансиране, но някои „общественици“ (изключително „съвестни“) успяха да внушат на хората, че там (едва ли не!) не знам какво ще се случва. А трябваше да оправим улиците, които ги нямаше изобщо, да направим места за паркиране, зони за отдих - беседки, детски площадки. Знаете всички историята, затова не обявихме „Владиславово“ преди да подписано финансирането, за да не се появят едни хора и по същата логика да кажат на хората, за да не се случи и това. Надявам се сега да го реализираме и като се види как един микрорайон от край до край се благоустроява по европейски стандарти, вече да няма притеснения сред хората и няма да се поддават на грешна информация и внушения“, изтъкна кметът.

 

„След инвестициите, които целенасочено правихме през последните години в основните пътни артерии, сега вече напълно осъзнато ресурсът се насочва към междублоковите пространства и по-малките улици. Увеличаваме паркоместата, създаваме нормални условия за паркиране там, където хората живеят. Защото виждаме, че коли се паркират и по поляните“, допълни Иван Портних.

 

Кметът добави, че ръководството на община Варна е длъжна активно да работи именно в тази посока.

 

Борис Проданов

 

Още по темата: Синята зона във Варна идва с 2603 паркоместа

Коментари

Новини Варна