Варна 15°
fallback
Община Варна
17:44 | 26 януари 2015
Обновен: 11:40 | 3 май 2024

Млади учени от Математическата отличени на научна сесия

Форумът се проведе в Пловдив

По материала работи: Борис Проданов

Успешно се представиха младите учени от Математическата гимназия във Варна на научна сесия на Ученическия институт на БАН. Форумът се проведе в Пловдив.

В секция „Информатика и ИТ” двама възпитаници на училището се завърнаха с грамоти за отлично представяне. Те бяха отличени от общо 27 проекта с 39 участници. Носители на приза са Галина Станева от VІІІ б клас на тема „Построяване на изпъкнали спирали по астрономически снимки“ (научен ръководител Галина Момчева, ВСУ "Черноризец Храбър", научен консултант д-р Веселка Радева, НАОП "Николай Коперник") и Христо Стайков от ХІ г клас на тема „Работа с алгебрични изрази на таблет“ (научен ръководител Елеонора Павлова, МГ "Д-р Петър Берон").

В същата секция с грамота за много добро представяне се завърнаха още двама възпитаници на школото: Мартина Иванова от Х з клас и Йордан Димитров от ХІ г за темата „Ардуино в училище“ (научен ръководител Мая Караджова, МГ "Д-р Петър Берон").

В секция „Математика“ се конкурираха 19 проекта с 24-ма участници. Грамота за отлично представяне получи Христина Алексиева от ХІ а клас за темата „Лента на Мьобиус и вписани правоъгълници“.

Специална грамота за интердисциплинираност донесоха за Математическата Йоана Грудева и Каролина Димитрова, двете от ХІ е клас, за темата „Нестандартни приложения на време - пространство на Минковски и Лоренцови трансформации“. Научен ръководител е Яница Пехова, студентка в Кеймбридж, а научен консултант  Павел Попов, ученик от ХІ клас в МГ „Д-р П. Берон”.

 

Автор на статията:
Борис Проданов
0 коментара
fallback
fallback