IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Община Варна
15:15 | 22 юли 2021
Обновен: 03:47 | 25 април 2024

60 души получават здравни и социални услуги в Център за подкрепа на лица с увреждания в кв. „Аспарухово“

Екип от 23 специалисти и помощен персонал се грижи за тях

По материала работи: Ставри Таргов
60 души получават здравни и социални услуги в Център за подкрепа на лица с увреждания в кв. „Аспарухово“

Дневна грижа, почасови и мобилни услуги получават към момента 60 потребители на Центъра за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания, който бе открит в кв. „Аспарухово“ на 1 декември 2020 г.

Услугите ще продължат до 31.01.2022 г., след като община Варна подписа допълнително споразумение с Министерство на труда и социалната политика за удължаване с шест месеца на срока на проекта "Център за подкрепа на лица с увреждания, включително с тежки множествени увреждания“. Центърът бе създаден със средства от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.
 
Потребителите са пълнолетни лица с трайни увреждания, с ограничения или в невъзможност за самообслужване, които са жители на морския град и притежават валидно удостоверение от ТЕЛК/НЕЛК. Те получават интегрирани социални и здравни услуги, изцяло фокусирани върху индивидуалните им потребности.

Предоставя се дневна грижа - консултиране, посредничество, терапия и рехабилитация в Центъра и по домовете, провеждат се арт и трудотерапевтични занимания, обучение за придобиване на умения.

Екип от 23 специалисти и помощен персонал, в това число: социални работници, рехабилитатори, психолог, лекар, медицински сестри, арт-терапевт, трудотерапевт и санитари, предоставят услугите в Центъра и осъществяват мобилната работа в домовете на потребителите. Оказва се и подкрепа на роднините и близките в грижата за зависимите членове на семейството.

Със средства от проекта е закупен и специализиран микробус с платформа за хора с увреждания, с който се осъществява транспортирането на потребителите и екипите за мобилните услуги.
 
През август предстои да започне да функционира и „Заместващата грижа“, която е 24 часова грижа за лица с трайни увреждания и е първата подобна услуга на територията на община Варна, обясни ръководителят на проекта Диляна Несторова.
 
Община Варна е предприела действия за предоставяне на услугата като делегирана от държавата дейност, след крайния срок за реализация на проекта.

Коментари

Новини Варна