IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Община Варна
14:20 | 9 декември 2022
Обновен: 16:16 | 16 април 2024

Община Варна вдига финансовите стимули за успешните спортисти

Олимпийските шампиони ще получават вече 25 000 лв., което е два пъти повече от сега

По материала работи: Ставри Таргов
Община Варна вдига финансовите стимули за успешните спортисти

Община Варна ще повиши финансовите стимули за спортистите, спечелили олимпийски отличия. Това предвиждат промени в „Инструкцията за материално стимулиране на варненски спортисти, треньори и длъжностни лица“, които бяха одобрени на днешното заседание на комисията по младежки дейности и спорт към Общински съвет - Варна.  За да влязат в сила, поправките трябва да бъдат приети и от местния парламент.

В проектодокумента е записано олимпийските шампиони от Варна да получават по 25 000 лв. от общинския бюджет. Сребърните медалисти ще вземат по 20 000, а бронзовите – по 15 000 лв. Паричните бонуси досега бяха съответно 12 000, 10 000 и 8 000 лв.

За шампионите от световни и европейски първенства финансовите стимули се запазват същите – съответно по 8 000 и 5 000 лв.

Нов момент в инструкцията е, че се въвеждат финансови бонуси за медалисти от параолимпийски игри, младежки олимпийски игри и европейски игри. Наградата от общината за параолимпийските шампиони ще е 8 000 лв. За второ място финансовият стимул ще бъде 6 000 лв., а за трето – 4 000 лв.

Медалисти от младежки олимпийски игри ще получават за злато 3 000 лв., за сребро – 2 000 лв. и за бронз – 1 000 лв. Бонусите за носители на медали от европейски игри ще бъдат съответно 2 000 лв., 1 500 лв. и 1 000 лв.

Промените в проектодокумента предвиждат младежите и кадетите да получават по-големи суми в сравнение със сега действащите правила. Младежите ще вземат 80% от предвидените финансови средства, а кадетите – 70%. Досега те попадаха в категория „други възрастови групи“, за които наградата е 50% от заложените в инструкцията.

На днешното заседание беше предложено парични стимули да получават и състезатели от неолимпийски спортове. За тях бонусът ще е наполовина от този за спортистите, постигнали призови класирания по олимпийски спортове, решиха съветниците.

В документа са нанесени корекции и допълнения, свързани с условията за отпускане на бонусите. Спортисти, постигнали класирания на клубни световни или европейски първенства, няма да имат право на финансов стимул.

Същото важи за отборни класирания на спортисти в индивидуалните спортове, когато не са включени като дисциплина в програмата на олимпийските игри. С парични средства няма да се награждават и спортисти, постигнали призови класирания с по-малко от две победи в индивидуална дисциплина или категории и формации с елиминации.

Паричните награди ще се изплащат в края на всяка календарна година след заповед на кмета на община Варна и подлежат на облагане по данъчното законодателство в България.

Коментари

Новини Варна