IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
16:10 | 2 май 2023
Обновен: 04:41 | 30 април 2024

Рекорден брой общински програми със здравна насоченост ще има във Варна

3 от тях са нови

По материала работи: Ставри Таргов
Рекорден брой общински програми със здравна насоченост ще има във Варна

Рекорден брой общински програми със здравна насоченост се предвижда да бъдат изпълнени тази година във Варна. Общината е планирала общо 20 програми, обхващащи различни социалнозначими заболявания и широк кръг от хора.

Това стана ясно на днешното заседание на ресорната комисия към Общинския съвет, на което бяха одобрени бюджетните разчети и лимити на Община Варна в частта за здравеопазване. Те ще изпълняват ролята на общински бюджет до приемането на държавна план-сметка.

Повечето от програмите са утвърдени през годините, но има и три нови. Една от тях „Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието“, която ще се провежда в подходяща водна среда в Карин дом. Програмата е подходяща за деца на възраст между 2 и 14 години. През тази година се предвижда тя да обхване до 60 деца.

Програмата „Скрининг на заболявания на простатната жлеза“ включва ехографско изследване на мъже над 40-годишна възраст, при които рискът от развитие на злокачествено заболяване на простата е най-висок.

Третата нова програма е насочена към обучението медицинските специалисти, педагозите, психолозите, детегледачките и здравните медиатори, работещи в общинското здравеопазване. Тя има за цел да надгради знанията и компетенциите на специалистите в ежедневната им грижа за детското здраве. Изпълнението на програмата, която ще обхване до 609 души, ще се осъществява от МУ „Проф. д-р П. Стоянов“.

За реализацията на програмите Община Варна планира да отпусне малко над 520 хил. лева.

Друга тема на днешното заседание бе необходимостта от неотложни ремонти в няколко лечебни заведения. Съветниците дадоха съгласието си за отпускане на близо 1 млн. лева от местната хазна за ремонтни дейности и апаратура и препратиха въпросите към финансовата комисия за становище.

Клиниката по урология в МБАЛ „Света Анна – Варна“ се нуждае от общо 756 хил. лева – 306 хил. лева за обновяване на трите операционни зали, в които годишно се оперират около 1 300 пациенти, и от 450 хил. лева за нова урологична рентгенова апаратура.

200 хил. лева са необходими за строително-ремонтни дейности на ДКЦ I „Света Клементина – Варна“ и допълнителни 45 хил. лева – за ремонт на двата асансьора в ДКЦ III – Варна.

Окончателно решение за отпускане на средствата трябва да вземе местният парламент.

Коментари

Новини Варна