IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Община Варна
16:30 | 8 януари 2024
Обновен: 02:14 | 30 април 2024

Кметът Коцев: Чета всичко, което ми пишете във фейсбук, и реагирам веднага

Разбирам ви, че искате да видите бързи резултати. Това е и нашата цел

По материала работи: Ставри Таргов
Кметът Коцев: Чета всичко, което ми пишете във фейсбук, и реагирам веднага

На оперативката днес дирекциите получиха указания за пълна мобилизация по подготовката на проектите за 100 млн. лв. - парите, които Община Варна ще получи от държавния бюджет за строителство и проектиране. Това пише във фейсбук кметът  Благомир Коцев.

Напредък искам да видя и по проектите по Плана за възстановяване за улично осветление, училища и детски градини, за енергийно обследване на сградите, за да са готови за кандидатстване за финансиране.

Представих и новите заместник-кметове - Снежана Апостолова - с ресори туризъм и здравеопазване, Илия Коев - по сигурността и Христо Рафаилов - по бюджет, финанси и местни данъци и такси.

Старите заместник-кметове са освободени от постовете. В приюта в Каменар предстоят промени в ръководството, защото екипът ни има визия за много високи стандарти в отношението към животните.

Предстоят ни срещи с Областната администрация за брегоукрепването, защото нито е красива, нито е добре укрепена крайбрежната зона на Варна, а инвестицията би била огромна, дългосрочна и трябва да се осигури с общи усилия.

Морската градина в много от участъците си се свлича към водата, ми докладваха ресорните звена. Има направени дренажи долу на крайбрежната алея, но те не се поддържат от 10 години, ми докладваха също.

В градината има план за санитарна сеч и отстраняване на опасни сухи дървета. Поставил съм това като задача във връзка с облагородяването на зелените площи. Категоричен съм, че широката общественост трябва да бъде по-добре информирана за тези дейности, за да се избегнат спекулациите.

Ще монтираме на 24 места видеонаблюдение във връзка с контейнерите по събиране на отпадъците, защото чистотата е основна тема на вашите сигнали до мен. Дори в момента текат срещите ни с фирмата по почистването, за да оптимизираме процеса.

Няколко отдела получиха задача да ми докладват за решение по градското осветление. На 17 януари трябва да са готови, защото вече имам данни от различни фирми по поддръжката на осветлението за саботажи, кражба на кабели, разместване на таймерите за включване на осветителните тела и др.

Ще монтираме видеонаблюдение в критичните участъци, където осветлението спира подозрително често. Това са вашите сигнали до мен и затова лично следя оптимизацията на процесите в допотопното управление на уличното осветление на Варна. Ще кандидатстваме за модерно улично осветление, за да не ни е срам, че Морската столица на България мъждука, вместо да грее. И това ще стане.

Докладваха ми и за оградата на старата къща до "Севастопол" на улица "Сливница". Полученото разрешение от Министерството на културата е за дейности в двора на къщата, не за демонтаж на оградата й.

Министерството вече е информирано от наша страна, за да предприемат, като принципал, действия по компетентност. Засега ремонтните дейности по оградата са замразени, докладваха от администрацията.

Много ме тревожи състоянието на пътеките, алеите, стълбите и подстъпите в Морската градина. Някои са наистина опасни за хората и ще предприемем действия в съответствие със специалния статут на парковата среда и нейното опазване.

Поискал съм и доклад за работата на комисията по естетизацията на градската среда, разрешителните за монтиране на рекламни елементи и тротоарното право, защото моето мнение е, че Варна има да извърви дълъг път по естетизацията на градската среда. Поне 4 звена се идентифицираха пред мен като отговорни за даването на разрешителни и координацията като цяло не е добра.

Отделно ще предложим изменения и допълнения на наредбите, касаещи рекламите, естетизацията и тротоарното право.

Последното е тясно свързано и с фасадите на старите сгради, които само в район Одесос са над 100. Тоест, част от собствениците добросъвестно се заемат с опазването, укрепването и ремонтите на фасадите на старите си къщи, но друга част от собствениците неглижират отговорностите си и заемат незаконно с огради тротоарите.

Започваме и проектиране на ремонтите на подлезите, които са 41 във Варна и повечето - в окаяно състояние. Няма да стане веднага, но работим здраво и това ни дава оптимизъм. През 2024 година трябва да имаме вече готови подлези.

Дълга оперативка с много въпроси и проблеми, по които се радвам, че вече се показва желание за координация между звената.

Разбирам ви, че искате да видите бързи резултати. Това е и нашата цел.

Много благодаря на гражданите, които сигнализират в страницата ми във Фейсбук за проблеми в чистотата, осветлението, спирките, фасадите на сградите, приюта за животни, подлезите и др.

Бъдете сигурни, че чета всичко и изпращам казусите за разрешаване от администрацията. Моля, посочвайте точните локации или адреси, за да изпращаме екипите по-бързо и да се решават проблемите в оперативен ред, завършва кметът Коцев.

Коментари

rock789 ( преди 3 месеца )
Кмете, виждал ли си спирките в Аспарухово или тези при Корабостроителния завод в двете посоки...Грозна гледка, неподобаваща за Варна
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
rate down comment 0 rate up comment 0
Новини Варна