IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Община Варна
13:20 | 12 януари 2024
Обновен: 08:51 | 30 април 2024

Варненци са оплакаха от некачествен ремонт на ул. "Дубровник"

Гражданите твърдят, че реален контрол няма, асфалтовата настилка и тротоарните плочи вече са компрометирани

По материала работи: Ставри Таргов
Варненци са оплакаха от некачествен ремонт на ул. "Дубровник"

Ще осветлим лошите практики в работата на общинската администрация и ще наложим контрол в разходването на общински средства. Процесът вече е започнал и е необратим. Това заяви пред граждани по време на приемната си кметът Благомир Коцев.

Конкретният повод за думите му е сигнал за нарушения по време на рехабилитацията на ул. „Дубровник“ във Варна. По информация на живущите в района Общината, която е задължена да контролира изпълнението на строителните дейности на всеки три месеца в рамките на 3-годишния гаранционен срок на обекта, упражнява това свое задължение само формално, по документи.

Гражданите твърдят, че реален контрол няма, асфалтовата настилка и тротоарните плочи вече са компрометирани, а с бездействието на служители се изпуска възможността да се ползват гаранционните условия по договорите и Общината ще трябва да отстранява щетите за собствена сметка.

Един от най-честите проблеми, които гражданите споделят по време на приемните, е свързан с уличната регулация. Такъв е случаят и на живущите в местност „Акчелар“, които се оплакаха, че стигат до домовете си по тъмни улици без тротоари.

Обичайно подобни сигнали постъпват от жители на новообразуваните квартали и вилни зони, отчете в края на приемния си ден кметът Благомир Коцев. В тази връзка в интервю за БНТ той каза, че стратегия на Общината ще бъде да прокара уличната регулация и да не разрешава строителството там, където няма изградена инфраструктура.

В приемната на кмета постъпи и сигнал от жителите на село Куманово. Те се жалват от лошото състояние от пътя между тяхното село и село Каменар. По този случай кметът пое ангажимент да проведе среща с кмета на Аксаково, за да се изясни собствеността на пътя и Община Варна да поеме своята част от ангажимента по поддържането му.

Сериозни притеснения във връзка със строителството на многоетажна сграда в зоната между „Трифон Зарезан“ и комплекс „Ривиера“ имат собственици на имоти в района.

Къщите им вече са напукани в резултат на дълбоките изкопни работи. Компрометиран е и обходният път към курорта „Златни пясъци“. По думите им, предписаното от Общината укрепване не е изпълнено с подходящите материали и срутването продължава.

Според архитектите на Общината на обекта ще се направи проверка.

Два сигнала имаше за ледената пързалка в кв. Младост. По думите на ръководителите на клубовете, които тренират там, машината за почистване на леда е от 60-те години на миналия век и по-често е повредена; липсват душове, не достигат съблекални, деца се преобличат на пейките при минусови температури.

Хокейният клуб подари на кмета спортна фланелка с герба на Варна и неговото име под номер 22.

Ледената пързалка е много ценно съоръжение за варненци, тъй като там тренират различни клубове. Спортните съоръжения са фокус в политиката на Общината и имаме нужда да се подобри спортната инфраструктура във всички сфери и за всички спортове, каза по този повод кметът Коцев.

В отговор на въпроси от медиите след приемната той изложи и възможните решения за т.нар. „Дупка“ в центъра на Варна. Тази година се очаква Община Варна окончателно да придобие по-голямата част от собствеността на това пространство. След обявяването на дружеството в ликвидация, Общината ще придобие окончателно собствеността, с изключение на 900 кв. м., които са частна собственост.

За тях ще се проведе разговор, за да се реализира добър проект за варненци, каза още Благомир Коцев и допълни, че варненци ще решат съдбата на „Дупката“ под формата на референдум или обществено обсъждане.

Работим по още няколко направления, свързани с градската среда и уличното осветление е едно от тях, каза още кметът на Варна, като допълни, че са намерени варианти за финансиране и ще се започне от смяна на уличното осветление с най-модерното възможно в кв. „Чайка“, където вече има изготвено енергийно обследване и напредък по проекта.

Ще приложим поетапно същия подход и за останалите квартали на Варна, където ще се направят енергийни обследвания и проектиране на ново осветление, стълбове, кабели и осветителни тела.

Според кмета една част от справянето със злоупотребите, за които гражданите съобщават на приемните, е провеждането на обществени поръчки за уличните ремонти, до които да бъдат допуснати повече фирми, включително и по-малки, при равнопоставеност на всички участници, без привилегии.

Коментари

Новини Варна