IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Община Варна
15:00 | 5 февруари 2024
Обновен: 23:04 | 27 април 2024

Мозайката на Автогарата във Варна ще бъде съхранена

Сградата на „Морска администрация“, басейнът на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ или някои от бъдещите нови училища могат да бъдат евентуален дом на творбата на художника Чавдар Пашев

По материала работи: Ставри Таргов
Мозайката на Автогарата във Варна ще бъде съхранена

Кадър БНТ

Паметниците на монументалното изкуство от тази епоха са обект на сериозни спорове и те са основателни, защото тези паметници в миналото са играли една идеологическа функция.

Навярно някой, който е стоял на моето бюро в Общината през 1971 г., когато е създадена тази мозайка, е трябвало да обосновава идеологическата й функция.

Но ние, всички варненски граждани, виждаме, че тя е запазила свободата си, като основна съставка на изкуството и затова заслужава да бъде съхранена. По този начин ще удържим победа над онова идеологизирано изкуство от онази епоха.

Това каза пред БНТ, заместник-кметът с ресор образование, култура и спорт Павел Попов.

В Общината вече се обсъждат локациите, където евентуално да бъде разположена мозайката „Хората и морето“. Търсим подходящо място, където тя да може да бъде монтирана, място свързано с морето и нейното име, в среда, която да резонира с темата на това произведение. Като варианти мислим за сградата на „Морска администрация“, басейна на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, или евентуално в сградата на някои от училищата, които предстои да бъдат изградени в град Варна“, посочи още зам.-кметът Павел Попов.

Той подчерта, че въпреки че Община Варна не е собственик на Автогарата и съответно на мозайката от много години, новото ръководство на града се е решило на допълнителни стъпки и усилия да бъде запазен този паметник на монументалното изкуство и да бъде чута волята на варненските граждани.

За щастие, Община Варна среща пълно разбиране от страна на новите собственици на Автогарата, които поемат пълния ангажимент да направят проучването, да финансират демонтажа, съхранението и бъдещото монтиране на новото място на „Хората и морето“, обясни Павел Попов.

Той подчерта още, че новите собственици са пример за корпоративно-социална отговорност и че такъв следва да е моделът - всеки частен собственик да съзнава, че не функционира във вакуум и трябва да има принос към общността и града.

Мозайката, дело на големият пловдивски художник Чавдар Пашев, е поставена като пано през 1971 г. на една от стените на новопостроената тогава Автогара - Варна.

Тя е кръстена от автора „Хората и морето“ и е с размери - 12 метра на 3 метра. Произведението изобразява жена, мъж и дете в прегръдка и носи морския дух на Варна.

Изработена е от разнообразен материал – минимум шест вида камък, като техниката на поставяне е специфична – каменните парчета са циментирани, което затруднява демонтажа и изисква специално изследване, подчерта зам.-кметът Попов и допълни,че собствениците на терена са изцяло ангажирани това да се случи.

Коментари

Новини Варна