IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Община Варна
13:04 | 25 февруари 2016
Обновен: 02:31 | 28 март 2024

Няма тежки престъпления във Варна, извършени от деца

Противообществените прояви на непълнолетни и малолетни бележи лек ръст, отчитат от общинската комисия

По материала работи: Борис Проданов
Няма тежки престъпления във Варна, извършени от деца

Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните във Варна представи своят отчет за 2015 г.

 

Зам.-кметът Тодор Иванов, който и председател на комисията коментира, че има завишение на броя възпитателни дела (126), които са с 8 повече от 2014-а. Ръст бележат и децата, които са с рецидив (т.е. повторна проява) – 11.

 

Възпитателните дела обхващат 145 деца през м.г., а през 2014 г. те са били 131. От тях 51 са малолетни (8 – 13 навършени години), а 94 – непълнолетни (14 – 17 навършени години). За 2014 г. статистиката сочи съответно 52 и 79 деца. Прокуратурата е поискала образуването на 121 дела (97%), а полицията и длъжностни лица – 5 (3%).

 

Според Тодор Иванов тревожна е тенденцията за увеличаване на образуването на дела от прокуратурата, т.е. вече става въпрос за престъпления, които не са квалифицирани като такива само заради възрастта на извършителите.

 

“Надяваме се на по-голям ефект от нашата работа и противообществените прояви да намалеят. Когато станат престъпления са свообразен индикатор”, добави Тодор Иванов, който обаче успокои медиите, че няма тежки престъпления срещу личността като грабежи, убийства, изнасилвания.

 

Водят кражбите – 63, пред нанасянето на телесни повреди – 19 и противообществените прояви, свързани с наркотици – 17.

 

Намесата на родителите и на връстниците до голяма степен определя поведението. Ако в дома нещо не е наред, страдат децата, които често нямат и пример за подражание, защото често и родителите им са замесени в противообществени прояви.

 

“Ако домашната среда не възпитава, трябва да се намесват институциите”, категоричен е Тодор Иванов.

 

Той се надява синхронът между тях да се увеличава, защото работата с деца е много отговорна, не достигат специалисти, а в някои етнически групи има и нежелание за съдействие.

 

Именно в тях се наблюдава т.нар. “родителстване”. Когато деца раждат деца (при семейства с родители около 14 г.) и рожбите се оказват уязвими и податливи към противообществени прояви.

 

В това отношение инициативата на дирекция “Превенции” за обучението на връстници от връстници. Идеите за възпитание се прокарват от “наборите”, защото често възрастните са нежелани, а и им се прави и напук.

 

Хубавото е, че вече има доброволци и сред ромските общности, които да помагат.

 

Светлана Коева, директор на дирекция “Превенции” добави, че върхът на айсберга е статистиката от 126 възпитателни дела на 145 деца. Наркотиците са 2 пъти повече от 2014 г., а кражбите м.г. са 63, докато предната са били едва 47.

 

Посяга се основно на мобилни телефони. По-активни са момчетата. Проблемите са най-големи в началото на пубертета – около 14-ата година. Към наркотиците посягат още от гимназията, от комисията имат програма за родители на все още непристрастени деца, която е доста успешна.

 

Борис Проданов

Коментари

Новини Варна